Klar læsebesked

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Læseresultater skal offentliggøres'. Det sagde seniorforsker Jørgen Christian Nielsen på et møde for læsekonsulenter sidste tirsdag. Men offentliggørelsen skal kun ske til interessenter, der kan bruge dem til at støtte læseudviklingen. 'Prøveresultatet er et udsagn om kommunen, skolen, klassen og eleven. Men det kan isoleret ikke bære de mange øvrige konklusioner, som nogle tilsyneladende tror, at de kan'.

Jørgen Christian Nielsen har ansvaret for den læseundersøgelse, 'Projekt Danlæs', som partiet Venstres næstformand, Lars Løkke Rasmussen, kritiserer, fordi man ikke har offentliggjort navnene på de deltagende skoler og kommuner.

Forskeren mener, at hver kommunalbestyrelse skal kende kommunens placering, så kan man selv vælge, om man vil offentliggøre kommunens placering.

På samme måde skal den enkelte skoles resultat kendes af skolebestyrelsen og skolens ledelse, ligesom 'den enkelte klasses resultatfordeling skal være kendt af elevens forældre, lærere og eleven', da de har det afgørende ansvar for elevens læseudvikling, sagde Jørgen Christian Nielsen til læsekonsulenterne.

Til Folkeskolen forklarer han: 'Forældrene skal vide, hvor klassen ligger som gruppe, og det enkelte barns forældre skal have besked om, at barnet hører til blandt de dygtige, de svage eller i midtergruppen. Man skal ikke fortælle, at Børge er nummer 18 af 24'.

'Den pædagogiske evaluering skal kun fremlægge detaljer, som har relevant informationsværdi for de pågældende interessenter, og detaljer skal kun inddrages, hvis der eksisterer muligheder for at forstå dem'.

I 'Projekt Danlæs' er man nu i gang med at se, om der er sammenhæng mellem resultaterne og ikke mindre end 50 faktorer.