"Der bliver jo ikke tilført midler som kompensation for, at man lukker databasen, som skolerne så kan gå ud og bruge", siger Annette Lind

Politisk modstand mod lukning af SkoDa

Fra nytår lukker Undervisningsministeriet for skolernes gratis adgang til blandt andet avisartikler og fotos i Skolernes Databaseservice. "Helt galt afmarcheret" og "torskedumt" lyder kritikken fra oppositionen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I mange år har alle landets folkeskoler haft adgang til databaser som Infomedia, Polfoto og Forfatterweb gennem Skolernes Databaseservice - forkortet SkoDa, der bliver drevet af Styrelsen for It og Læring.

Men fra 2019 er det slut. Nytårsaften bliver SkoDa nedlagt. Og det møder kritik fra Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind.

I første omgang har hun bedt undervisningsminister Merete Riisager om at svare på, hvad det vil koste skolerne i ekstraudgifter selv at skulle tegne de abonnementer, de i dag har gennem SkoDa.

"Det er helt galt afmarcheret at lukke Skolernes Databaseservice. Den sikrer, at lærere og elever altid har adgang til valide kilder og et billedmateriale, man er sikker på at kunne anvende uden at risikere at bryde ophavsretten", siger hun.

I styrelsens begrundelse for at lukke databasen hedder det, at det er en forlængelse af en "refokusering", hvor "styrelsens aktiviteter, der kan betegnes som indtægtsdækkede virksomheder, er blevet lukket, solgt eller på anden måde overdraget til andre".

Uni-C sælger fra 

Annette Lind fortolker det som et ønske fra ministeriet om, at det frie marked skal råde, frem for at staten betaler for adgang til udvalgte produkter.

"Men så er jeg nødt til at stille spørgsmålet, hvor stor en udgift det er, man lægger over på skolerne fremadrettet. Der bliver jo ikke tilført midler som kompensation for, at man lukker databasen, som skolerne så kan gå ud og bruge", siger hun.

SF's undervisningsordfører Jakob Mark kalder på Twitter beslutningen for "torskedum" og skriver, at han på et møde i forligskredsen bag folkeskolereformen torsdag har meddelt ministeren, at han ikke bakker op om lukningen.

Samme sted skriver Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal, at han anser det for endnu et eksempel på, at staten slipper for udgifter, som skolerne i stedet må afholde.

"Skolernes økonomi er under ekstremt pres, så dette betyder dårligere informationssøgning og dermed ringere undervisning", skriver han.

Annette Lind regner med, at hun har opbakning fra SF og Radikale til at bede Merete Riisager om at revurdere beslutningen.

"Når der både politisk og fra Skolelederforeningen samt Danske Skoleelever bliver råbt vagt i gevær, håber jeg, at ministeren vil tage lukningen op til overvejelse".