Ministeriet klar med friske tal til at sammenligne skoler

Undervisningsministeriet lancerer i dag en opdateret version uvm.dk/skoletal, hvor forældre og andre interesserede kan sammenligne skolerne grafisk på data om for eksempel, om karakterne er som forventet ud fra elevernes sociale baggrund.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I alle danske børnefamilier er skolen et fast samtaleemne omkring middagsbordet. Hvad enten børnene er tæt på skolestart, går i skole eller overvejer, hvad der skal ske, når skolen er afsluttet. I den snak er det en hjælp med et reelt indtryk af, hvordan skolens rammer og resultater ser ud. Med relanceringen af Skoletal bliver det nemmere og mere overskueligt at få syn for sagen", siger undervisningsminister Merete Riisager om Skoletal.

"Skoletal er åbenhed, og løsningen kan give forældre, skolebestyrelsesmedlemmer, ledelse, lærere og andre skoleinteresserede et overblik, der kan kvalificere dialogen om skolen".

Professor: Skolerne er statistisk set lige gode 

Skoletal ranglister ikke skolerne, men man kan sammenligne to eller tre skoler med hinanden ad gangen på otte forskellige parametre:

  • Karakterer i bundne prøvefag
  • Socioøkonomisk reference for karakterer (hvordan ligger karakterne i sammenligning med andre skoler, hvor eleverne har samme socioøkonomiske baggrund, red)
  • Elevfravær
  • Elevtrivsel (andel elever med højest trivsel i den nationale trivselsmåling, red.)
  • Antal elever på skolen
  • Elever pr. klasse (klassekvotient)
  • Andelen af elever der starter ungdomsuddannelse efter 9. og 10. klasse
  • Kompetencedækning i skolens planlagte timer (hvor stor en andel af timerne, der varetages af lærer med undervisningskompetence i det pågældende fag, red.) 

Uvm.dk/Skoletal blev lanceret af daværende undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) for to år siden.

Ellen Trane: Opgør med 'tys-tys lukkethedskultur' 

 

Læs mere