Sådan så det ud, da det første borgerforslag i danmarkshistorien nåede de 50.000 underskrifter

50.000 underskrifter er i hus: Danmarks første borgerforslag er nu en realitet

For første gang i danmarkshistorien er et borgerforslag nået op over grænsen på 50.000 underskrifter, hvilket betyder, at partierne i Folketinget skal tage stilling til, hvem der vil fremsætte det. Det får de lærerstuderendes formand til at juble.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Borgerforslaget er fremstillet af otte af landets studenterorganisationer, heriblandt Lærerstuderendes Landskreds, som har stillet sig skarpt imod uddannelsesloftet siden vedtagelsen af lovforslaget, fordi det frarøver folkeskolen dygtige lærere med anden uddannelse i skoletasken.

Formand for Lærerstuderendes Landskreds (LL), Jenny Maria Jørgensen, er stolt af, at borgerforslaget nu har nået flere end 50.000 underskrifter.

"Borgerforslaget om afskaffelse af uddannelsesloftet bliver - og er allerede - det første af sin slags. Det er det første stillede borgerforslag. Det første forslag til at samle nok underskrifter. Og vil, tror jeg, længe være det forslag, som har samlet nok underskrifter på kortest tid", siger formanden.

Hun uddyber, at hun er utrolig stolt af, at LL sammen med elev- og studenterbevægelser og Danmarks befolkning har skrevet danmarkshistorie. Og den opbakning, de har oplevet af landets borgere.

"Det betyder utroligt meget for mig og for Lærerstuderendes Landskreds, at borgerforslaget har nået de 50.000 underskrifter. Uddannelsesloftet begrænser en hel generations muligheder for at blive klogere og dygtiggøre sig. Jeg er overbevist om, at vi som samfund bliver rigere af at give muligheder. Både økonomisk og menneskeligt".

Lærerstuderende kæmper for underskrifter til Danmarks første borgerforslag

På trods af at borgerforslaget nu skal fremsættes i Folketinget, er der lang vej endnu, før sejren er i mål, mener Jenny Maria Jørgensen.  

"Én ting er at samle nok underskrifter, noget andet er at få forslaget vedtaget i Folketinget. Det er ikke nok for os, at forslaget bliver fremsat i Folketinget. Jeg forventer naturligvis, at regeringen og resten af Folketinget tager beslutningsforslaget alvorligt", siger hun og tilføjer.

"På under to uger når vi de krævede 50.000 underskrifter til trods for, at vi har seks måneder til at indsamle dem. Der er rigtig mange mennesker, som mener, at uddannelsesloftet er uhensigtsmæssigt. Det forventer jeg, at politikerne forholder sig til og tager alvorligt", mener hun.

Det er pt uvist, hvornår det bliver behandlet af landets politikere.

Symbolsk sejr

"Vi vil selvfølgelig drøfte og behandle borgerforslaget, når det kommer ind på den måde. Men jeg synes, at vi fandt en fin løsning, dengang vi lempede lovforslaget. Vi i DF kommer derfor ikke til at støtte borgerforslaget", siger partiets uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Både S og V har tidligere overfor Ritzau tilkendegivet, at de heller ikke er klar til at afskaffe loftet. 

Uddannelsesloft lettes: FTF kræver læreruddannelsen helt fritaget

Slaget om at afskaffe uddannelsesloftet er dog først lige begyndt, lyder det fra Jenny Maria Jørgensen.

"Vi stopper ikke kampen, før uddannelsesloftet afskaffes helt".

I 2016 indførte regeringen uddannelsesloftet, som begrænsede landets unges muligheder for at tage flere uddannelser. Det førte til protester både på de sociale medier og på gaden. Dengang blev der lavet en underskriftindsamling imod uddannelsesloftet, som modtog 80.000 underskifter.

Det resulterede i en lempelse af lovforslaget, hvor unge igen kunne få muligheden for at tage mere en én uddannelse, så længe de først påbegynder den nye uddannelses 6 år efter, de har endt deres første uddannelse.

Opdateret 8/2 kl.14.12: Uddannelsesordfører for De Radikale Sofie Carsten Nielsen siger i en kommentar:

"Vi har fra starten støttet den her underskriftsindsamling, og vi har allerede meddelt Folketinget, at vi vil have det her forslag til afstemning i salen. At det har taget under to uger at indsamle underskrifterne vidner jo om, at uddannelsesloftet er et problem for rigtig mange danskere, fortæller hun og tilføjer:

"Selvom Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er irriterede over, at det her kommer i folketingssalen igen, så er de jo nødt til at forholde sig til de problemer, uddannelsesloftet skaber ude i virkeligheden. Vi er i hvert fald glade for, at vi får mulighed for at tage debatten om uddannelsesloftet igen".