Der er ingen ændringer i reglerne, fastholder undervisningsminister Merete Riisager om adgangen til internettet ved prøverne.

Riisager: Det har aldrig været besluttet at åbne for internettet ved prøverne

Siden 2012 har 9.-klasserne med ministeriets velsignelse googlet løs ved afgangsprøven i matematisk problemløsning. Det er slut nu, fordi det aldrig har været politisk besluttet at åbne for nettet i andre fag end dansk, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I flere år har 9.-klasseeleverne kunnet bruge regneregler.dk, youtubevideoer, Wikipedia med mere, når de arbejdede med problemregningsopgaver ved afgangsprøven i matematik, ligesom de har kunnet bruge Google i forberedelsestiden til mange af de mundtlige prøver.

Men med den nye prøvebekendtgørelse, der trådte i kraft i januar, er der kun fuld adgang til nettet ved prøven i dansk skriftlig fremstilling.

Protesterne strømmer ind mod Riisagers internetstramninger ved prøverne 

Ved alle andre prøver må eleverne kun bruge de specifikke tilladte hjælpemidler, eventuelt i form af specifikke hjemmesideadresser, som skolelederen angiver. Meldingen har rystet både elever, lærere og skoleledere landet over, særlig fordi den kommer tre måneder før prøvestart.

Men også politikere i folkeskoleforligskredsen, Annette Lind (S), Anni Mathiessen (V), og Brigitte Klintskov Jerkel (K), fortæller, at det ikke er noget, de har været med til at beslutte.

Internetforbud ved prøverne: V og K har ikke været inddraget 

I sidste uge lancerede regeringen en stor digital strategi og dernæst en handlingsplan for it i undervisningen. I den forbindelse har folkeskolen.dk spurgt ministeren:

Hvordan hænger det sammen, at man kommer med det her udspil, samtidig med at man lukker for internettet ved afgangsprøverne? Med den ene hånd vil man lære eleverne at bruge teknologi forsvarligt, og med den anden hånd fjerner man så vigtig en teknologi i prøvesituationen?

"Når det handler om internet til afgangsprøven, så er der jo ingen ændring i reglerne. Det er de gældende regler, der er blevet præciseret. Der er hverken ændringer i loven eller i bekendtgørelsen. Man har besluttet at åbne for internettet i dansk, men det er aldrig besluttet at åbne for internettet i de andre fag", forklarer Merete Riisager.

Merete Riisager: Vi skal have en samlet plan for, hvordan it understøtter undervisningen