Blog
0   3

Ministeriets it-handlingsplan mangler... handling!

Abonner på nyt om Den fremsynede folkeskole i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Teknologiforståelse. Sidste uge udsendte undervisningsministeriet en ny handlingsplan for, hvordan vi får mere teknologiforståelse ind i undervisningen. Handlingsplanen er en del af regeringens digitale vækststrategi og skal med sine 25 initiativer sætte retning for, hvordan vi får øget teknologiforståelse ind i klasseværelset. Der varsles nye digitale tider - også for de klassiske fag.

De sidste uger har budt på et intenst fokus på de digitale kompetencer i folkeskolen. Der skal være “Digitale Kompetencer til Alle” lyder parolen.

Alt tyder derfor på, at vi som undervisere skal forberede os på, at teknologiforståelse bliver en obligatorisk del af undervisningen.

 

Den store Handlingsplan

Artiklen fortsætter under banneret

I den forbindelse har undervisningsministeriet udsendt en Handlingsplan med 5 definerede indsatsområder. Indsatsområde 2 er “Styrkede digitale kompetencer hos lærere, ledere og pædagogisk personale”.

 

Da jeg så pressemeddelelsen om en ny handlingsplan, tænkte jeg - naiv som jeg er - “Noget at handle på - endeligt”. Jeg troede simpelthen, at der i ordet handlingsplan skulle forstås anbefalinger til, hvordan man som underviser i f.eks. dansk skal forholde sig til, at man pludseligt skal til at kode som en del af undervisningen.

 

Dette var desværre ikke tilfældet. Snarere er det en konstatering af, at undervisere skal opkvalificeres, såfremt visionen om “Digitale Kompetencer til Alle”, skal realiseres. Altså: intet nyt under solen.

 

Opkvalificeringen vil man sikre gennem “IT kapacitetsopbygning” og “online kompetenceudvikling”. At tænke sig...

 

Jeg tror det her lyder lidt verdensfjernt, hvis man som dansklærer er interesseret i litteratur og ikke i robotter. Så, hvordan implementerer vi nye teknologier i undervisningen uden at gå på kompromis med faglighed og uden det bliver en implementering af teknologi for et fluebens skyld?

 

Handlingsplan, version Virkeligheden

De næste uger sætter jeg fokus på, hvordan man kan kombinere sin undervisning med digitale teknologier.

 

Næste uge kan du møde Jakob fra Coding Class, CPH. Han vil fortælle, hvordan kodning og innovativ tænkning kan bidrage til undervisningen og hvordan man kommer igang som underviser.

________________________________________________________________

Mere info om Handlingsplanen

Undervisningsministeriets handlingsplan har til formål at fastholde og udvikle Danmarks brug af IT i undervisningen. Planen indeholder allerede vedtagne initiativer og forslag til nye initiativer, der skal understøtte regeringens nye Digitale Vækststrategi.

Handlingsplanen indeholder to målsætninger og 5 indsatsområder. Se faktaboks eller læs mere her.

 

Teknologiforståelse i de obligatoriske fag

Hovedinitiativet i Handlingsplanen er et allerede vedtaget initiativ om implementering af teknologiforståelse i de obligatoriske fag.

Den foreløbige skitsemodel til, hvordan teknologiforståelse implementeres i den obligatoriske undervisning forløber over 3 skoleår fra august 2018.                    

I forsøget afprøves tre hovedmodeller:

  1. Et selvstændigt fag i teknologiforståelse fra 1. til 9. klasse.    
  2. Kombination: Teknologiforståelse integreres i udvalgte eksisterende fag på tidlige klassetrin fx. indskoling/mellemtrin, og der etableres selvstændigt fag på senere klassetrin, fx mellemtrin/udskoling. Integrationen i eksisterende fag på tidlige klassetrin kan fx særligt være i matematik og natur/teknologi.
  3. Teknologiforståelse styrkes via ca. 2-4 udvalgte eksisterende fag. Kilde: Undervisningsministeriet

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.984 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
688 andre er allerede tilmeldt