OK18
9   81

Bondo om OK: Lærerne skal i hvert fald ikke stilles ringere end andre

I forsøget på at få en arbejdstidsaftale på plads for lærerne, har DLF lagt skolesekretærernes overenskomst på bordet. Men forhandlingerne går trægt, siger Anders Bondo Christensen.

Danmarks Lærerforening og KL forhandler fortsat om en aftale om lærernes arbejdstid. I weekenden kom det frem, at DLF blandt andet har foreslået at tage udgangspunkt i skolesekretærernes arbejdstidsaftale. Men ifølge Anders Bondo kan den aftale ikke kopieres 1:1 i forhold til lærerne:

"Skolesekretærernes aftale er blevet nævnt som et udgangspunkt. Når det er oplagt at bruge skolesekretærerne, så er det fordi deres aftale passer til skolen på den måde, at der er en skæv arbejdsbelastning i forhold til skoleåret, fordi de arbejder med en større ugenorm. Vi skal ikke nødvendigvis have de samme betingelser som skolesekretærerne. Men vi skal have noget, der modsvarer det, som de har (rettet 19.50. red.)", siger han og forklarer:  

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har stillet et krav, som i al sin enkelhed lyder, at vi skal aftale rammer for arbejdstiden, der skal understøtte lærerarbejdet, lærernes mulighed for at leve op til kravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen. Arbejdstidsreglerne for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarer øvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked".

Målet er stadigvæk, at landets folkeskolelærere får lige så gode vilkår som andre kommunale medarbejdere, fortæller han til folkeskolen.dk. Lærerne skal ikke stilles ringere end andre:

"Vi skal ikke nødvendigvis have de samme vilkår, men lærerne skal heller ikke have dårligere regler end alle andre. Det er helt afgørende for os. Hvis vi skal bruge OK18 som en 'ny start', så er det ikke sikkert, at vi får det, vi allerhelst vil have, men hvis vi skal skrive under på en overenskomst, så skal lærerne selvfølgelig ikke have dårligere vilkår end alle andre".

Afsnit rettet 19.43. Redaktionen.

Forhandlingerne går trægt

Selvom der er møder mellem KL's og DLF's forhandlere, er det ikke de store fremskridt der bliver gjort, fortæller Anders Bondo. Han peger på, at de to parter mødtes første gang 4. december, og at der i dag, to måneder senere, stadig ikke engang er begyndelsen til en aftale på bordet.

"Jeg synes, det går trægt med forhandlingerne. Nu skal vi altså snart til for alvor at kunne se konturerne af en arbejdstidsaftale. Jeg har et stort ønske om, at en aftale ikke bliver lavet i 12. time, hvor parterne er enormt presset. Hvis vi skal have en ny start, så vil det være rigtig værdifuldt at vi i god ro og orden kan sige, at vi har bestræbt os på at lave en aftale, som vi vil være bekendt at præsentere for lærerne. Hvis man får en fornemmelse af, at vi indgår en aftale med en pistol for tindingen og for at undgå en konflikt, så får vi ikke sendt det signal", siger Anders Bondo.

For to uger siden ophævede Forhandlingsfællesskabet den musketer-ed, der siden december har holdt overenskomstforhandlingerne på det øvrige arbejdsmarked i venteposition. Med musketer-eden forpligtede de øvrige fagforeninger på det offentlige område sig til ikke at påbegynde deres egne forhandlinger, før der var 'reelle forhandlinger' om lærernes arbejdstid. Og ifølge Anders Bondo er der nu tale om reelle forhandlinger mellem KL og Danmarks Lærerforening:

"Det er reelle forhandlinger, men derfra og så til at sige, at vi er på tærsklen til at få en arbejdstidsaftale, det vil være at overdrive. Jeg har også hæftet mig ved, at de andre organisationer stadigvæk følger vores forhandlinger, for hvis det ikke ender med, at der kommer noget fornuftigt ud af det, så må vi jo snakke med de andre organisationer igen", siger han.

Lover ikke guld og grønne skove

Anders Bondo Christensen fremhæver, at KL har en stor udfordring på grund af rekrutteringsproblemerne i folkeskolen.

"Den rekrutteringsudfordring, der er på skoleområdet, går ikke over af sig selv. Vi løser den ikke alene ved at lave en aftale, men det er et vigtigt element heri. Derfor synes jeg, der ligger et kolossalt pres på at vi tager det her alvorligt. Især på KL. Det er kommunerne, der har en forpligtelse til, at de elever der går på kommunens skoler bliver uddannet af nogen, der har kvalifikationerne. Det tilsiger, at vi bør lave en aftale", siger Anders Bondo.

Lærerformanden håber, at der snart kan indgås en overenskomstaftale, som i hvert fald ikke stiller lærerne ringere end andre. Han vil gerne kunne starte på en frisk:

"Hvis vi skal trække en streg i sandet og kigge fremad, så skal jeg også kunne sige til lærerne, at det måske ikke er de ideelle regler, vi har fået hjem, men hovedstyrelsen vil være garant for, at de regler, vi får ikke er dårligere end alle andres. Det synes vi er et rigtig fornuftigt udgangspunkt. Derfor har jeg heller ikke lovet medlemmerne guld og grønne skove", siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ