Blog
0   25

Lærerens første skoledag bør være i skolen

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Læreruddannelsen ruster ikke lærerne til den virkelighed, der møder dem. De nyuddannede lærere knækker nakken og mister den gejst, de var gennemsyret af, da de modtog deres eksamensbevis. Løsningen er en mere praksisorienteret læreruddannelse, hvor de studerende fra dag 1 er tilknyttet en skole.

Foto: flickr.com/amenclinicsphotos ac

Det er tirsdag eftermiddag på kontoret. Jeg har en enkelt forberedelsestime over frokost, og min nyuddannede kollega sidder ved skrivebordet overfor. Hun har også forberedelse, men hun forbereder ikke. I stedet sidder hun med hovedet i hænderne og stirrer tungt og formålsløst ud i luften. Jeg bryder tavsheden med et spørgsmål: ”Har du altid vidst, at du ville være lærer?”

Hun kigger op: ”Ja, det har jeg”, svarer hun, ”lige indtil jeg blev det.”

Hver sjette nyuddannet lærer dropper folkeskolen inden for det første år

Artiklen fortsætter under banneret

De nyuddannede lærere kommer topmotiverede ud på skolerne, klar til at give den gas og gøre en forskel. De brænder for deres fag og deres lærergerning, og mange af dem oser af selvtillid. Ofte ser jeg bare, at der kun går et par måneder, før denne gnist er slukket i deres øjne. Den virkelighed, de kommer ud til, ligner slet ikke den virkelighed, de er blevet præsenteret for på læreruddannelsen. Faktum er, at hver sjette nyuddannet lærer dropper folkeskolen inden det første år. Praksischok vil nogle kalde det, men for folkeskolen er det et kæmpe tab.

Læreruddannelsen: Masser af teori, men alt for lidt praksis

På læreruddannelsen undervises de studerende i bl.a. pædagogik, didaktik og psykologi. Masser af teori og analyse af teori. Men det er ikke teorien, du trækker på, når Julie låser sig inde på toilettet for at undgå at lave national test, når Kira græder over sin døde kanin, eller når du modtager en forældreklage, fordi du bad ordblinde Nikolaj om at læse højt i klassen. Du trækker derimod på din praksiserfaring, og dén har du ikke efter 18 ugers praktik med kun halvdelen af de undervisningslektioner, du har som uddannet lærer.

Nytænk læreruddannelsen og hjælp de nyuddannede med at blive

De lærerstuderende burde være tilknyttet en skole hele vejen igennem uddannelsen. Ikke kun en enkelt dag om ugen i nogle perioder, men flere hele dage om ugen og naturligvis med en vejleder på sidelinjen. Utopi og naiv drømmetænkning? Nej, for det var stort set sådan, jeg selv tog læreruddannelsen i sin tid, da jeg læste til lærer i Holbæk. Sådan undgik jeg at knække nakken, da jeg startede som nyuddannet lærer i 2008, og selvom meget er sket siden, så er jeg sikker på, at en mere praksisorienteret læreruddannelse ville have afstedkommet et andet svar fra min nyuddannede kollega den tirsdag eftermiddag på kontoret. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.732 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
429 andre er allerede tilmeldt

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
210 andre er allerede tilmeldt