"Det er gammeldags og helt forfejlet, at man ikke må bruge en teknologi, der er til rådighed. Internettet er kommet for at blive", siger Annette Lind

S om internetlukning ved prøverne: Riisager begår forligsbrud

Undervisningsministeriet har 'præciseret', at elevernes adgang til internettet under de skriftlige afgangsprøver skal være begrænset. Dermed løber ministeren fra en klokkeklar aftale i forligskredsen, mener Socialdemokraterne. Opdateret med kommentarer fra ministeriet og Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti.

Publiceret

Ministeriets prøvevejledning imatematik

"Søgninger på internettet efter oplysninger og data kan værehensigtsmæssigt under arbejdet med prøveoplæggetsproblemstillinger", stod der ind til for få dage siden iprøvevejledningen for faget matematik.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det her står fuldstændig for ministerens egen regning. Det er ikke det, vi blev enige om i forligskredsen. Der er ikke tale om en præcisering - der er tale om en ændring foretaget som bekendtgørelse uden om forligskredsen".

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind, efter Undervisningsministeriet har slået fast, at eleverne ikke må bruge internettet frit ved andre prøver end dansk, skriftlig fremstilling.

Ministeriet præciserer: Ingen internet til afgangsprøverne 

Ifølge ministeriet er der tale om en præcisering af, hvad forligskredsen omkring folkeskolereformen blev enige om i 2014. 

Ministeriet: Vores vejledning har været uklar

Tilføjet kl. 13,52, red:

Folkeskolen.dk har tidligere spurgt ministeriet til opstramningen af internetadgangen.

"Det har ikke været intentionen at give ubegrænset adgang til at søge på internettet under prøverne", har ministeriet forklaret i en skriftlig kommentar.

"Der har desværre samtidig været eksempler på, at STUK's vejledning (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, red.)  i forhold til adgangen til internettet har været uklar eller i strid med den oprindelige intention, f.eks. i prøvevejledningen i matematik, men også i eksempelvis vejledning på SkoleKom og i forbindelse med mundtlig vejledning".  

Annette Lind kan ikke huske, om hun var med på det specifikke møde, hvor internetadgangen til afgangsprøver blev diskuteret:

"Men der er ingen tvivl om, at forligskredsen ønsker, at man skal have adgang til internettet ved prøverne både i gymnasiet og i folkeskolen. Vi har på intet tidspunkt diskuteret, om det skulle være anderledes", siger hun til folkeskolen.dk

"Gammeldags og forfejlet"

Ifølge den ny prøvebekendtgørelse må eleverne under afgangsprøverne have adgang til ordbøger, programmer og helt bestemte hjemmesider, man tidligere har anvendt i undervisningen.

Men man må ikke længere ved for eksempel matematikprøven google ord, man ikke kender, eller besøge hjemmesider, der kan hjælpe med forståelsen af opgaven men ikke besvarelsen af den.

Ministeriet forklarer: "Hvis eleverne har udfordringer med at forstå ord og begreber til prøven i matematik med hjælpemidler, kan eleverne fortsat anvende en ordbog, som kan være en internetbaseret ordbog, hvis det er det eleverne har anvendt i den daglige undervisning".

Annette Lind mener, at det er "gammeldags og helt forfejlet, at man ikke må bruge en teknologi, der er til rådighed".

"Internettet er kommet for at blive, og derfor bliver man nødt til at lære eleverne, hvordan man bruger det etisk forsvarligt i stedet for bare at lukke for adgangen", siger hun og tilføjer:

"Det er den fuldstændig forkerte vej at gå i forhold til at skulle lære eleverne almen digital dannelse. Ministeren siger, at hun vil give frihed til skolerne, alligevel fratager hun dem gang på gang friheden. Det er helt sikkert, at det sidste ord ikke er sagt i denne sag".

Protesterne strømmer ind mod Riisagers internetstramninger ved prøverne 

Tilføjet kl. 13:52, red:

Dansk Folkeparti støtter de nye opstramninger og kan ikke se, at de er i modstrid med regeringens nye digitale strategi:

"En prøve skal vise, hvilke færdigheder en elev har. Adgangen til internettet har desværre åbnet en ladeport for snyd under prøverne. Det ønsker vi at komme til livs", lyder det fra undervisningsordfører Alex Ahrendtsen.