Afgangsprøver
10   19

Ministeriet præciserer: Ingen internet til afgangsprøverne

Det er slut med at bruge internet til afgangsprøverne. Det slår Undervisningsministeriet i dag fast i en præcisering af bekendtgørelsen. "Det har på intet tidspunkt, hverken før eller nu, været meningen at man skal gå på nettet og søge efter viden under prøverne", lyder det.

Det har været genstand for stor debat, siden det i sommers kom frem, at eleverne på flere skoler - tilsyneladende imod reglerne - havde brugt internettet til afgangsprøverne.

I dag offentliggør Undervisningsministeriet den nye, reviderede, prøvebekendtgørelse. Her bliver det præciseret, at eleverne ikke må bruge internettet til at søge ny viden under prøverne. Det gælder for alle prøver, undtaget dansk skriftlig fremstilling.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det har på intet tidspunkt, hverken før eller nu, været meningen at man skal gå på nettet og søge efter viden under prøverne, bortset fra prøven i dansk, skriftlig fremstilling. Det er ikke noget nyt, og derfor kalder vi det en præcisering. Om vi gør det i en prøvebekendtgørelse eller bare melder ud, hvordan vi tolker reglerne, det er mere en teknikalitet. Det er ikke det, der gør forskellen", siger Sanne Maaløe-Andersen, der er leder af Styrelsen for Undervisning og Kvalitets enhed for folkeskolens prøver.

Hendes opfattelse er, at debatten om internetadgang til folkeskolens afgangsprøver, bygger på misforståelser:

"Internettet er dels en distributionskanal, hvor man kan finde ting via internettet, dels et fagligt hjælpemiddel. Det er den sondring der kan være lidt svær at forstå. Derfor prøver vi nu at præcisere, at det ikke er tanken, at man skal gå på nettet og søge under prøven", siger hun.

Præcisering midt i skoleåret

Det har fået stor kritik fra både lærere og skoleledere, at ministeriet melder præciseringerne vedrørende internetafgang til afgangsprøven ud midt i skoleåret. Mange så hellere, at ministeriet havde meldt det klart ud i sommers. "Det er et kæmpe problem - det er simpelthen ikke i orden over for de elever, der er blevet undervist efter den gamle bekendtgørelse", har Lance Luscombe, der er skoleleder på Smistrup-Skærup Skole ved Fredericia, tidligere sagt til folkeskolen.dk.

Undervisningsministeriet medgiver da også, at timingen ikke er ideel.

"Det er klart, at det er bedst, at rammerne ligger klar ved skoleårets start. Reglerne om, hvilke hjælpemidler man må bruge under prøverne er uændrede, uanset om vi ændrer prøvebekendtgørelsen eller ej. Men i bagklogskabens lys skulle vi have meldt det ud efter sommerferien", siger Sanne Maaløe-Andersen.

Også Danmarks Lærerforening udtrykker kritik over den sene udmelding: "Ændringer i prøvebekendtgørelsen bør under alle omstændigheder varsles i god tid og ikke træde i kraft midt i et skoleår", skrev DLF-formand Anders Bondo Christensen i et høringssvar før jul.

Ifølge præciseringen i prøvebekendtgørelsen, der blev offentliggjort tidligere på dagen, er det op til den enkelte skoleleder at foretage en konkret vurdering af, om et hjælpemiddel, der er tilgængeligt på internettet, kan downloades til elevens computer.

"Skolelederen skal forholde sig til, om hjælpemidler kan gemmes lokalt. Hvis de kan det, så skal man det, men hvis skolelederen vurderer, at det ikke giver mening, så kan man tilgå dem via internettet", fortæller Sanne Maaløe-Andersen.

Et eksempel kunne ifølge ministeriet være, at hvis man har brugt tre youtube-videoer i undervisningen, så kan man downloade de videoer til sin computer, og på den måde er det ikke nødvendigt for eleven at gå på nettet under prøven.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.456 andre er allerede tilmeldt