Undervisningsministeriet gør det nu klart for landets skoler, at der ikke må anvendes internet til afgangsprøverne til sommer. Det har de seneste måneder mødt voldsom kritik.

Ministeriet præciserer: Ingen internet til afgangsprøverne

Det er slut med at bruge internet til afgangsprøverne. Det slår Undervisningsministeriet i dag fast i en præcisering af bekendtgørelsen. "Det har på intet tidspunkt, hverken før eller nu, været meningen at man skal gå på nettet og søge efter viden under prøverne", lyder det.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har været genstand for stor debat, siden det i sommers kom frem, at eleverne på flere skoler - tilsyneladende imod reglerne - havde brugt internettet til afgangsprøverne.

Protesterne strømmer ind mod Riisagers internetstramninger ved prøverne 

I dag offentliggør Undervisningsministeriet den nye, reviderede, prøvebekendtgørelse. Her bliver det præciseret, at eleverne ikke må bruge internettet til at søge ny viden under prøverne. Det gælder for alle prøver, undtaget dansk skriftlig fremstilling.

"Det har på intet tidspunkt, hverken før eller nu, været meningen at man skal gå på nettet og søge efter viden under prøverne, bortset fra prøven i dansk, skriftlig fremstilling. Det er ikke noget nyt, og derfor kalder vi det en præcisering. Om vi gør det i en prøvebekendtgørelse eller bare melder ud, hvordan vi tolker reglerne, det er mere en teknikalitet. Det er ikke det, der gør forskellen", siger Sanne Maaløe-Andersen, der er leder af Styrelsen for Undervisning og Kvalitets enhed for folkeskolens prøver.

Hendes opfattelse er, at debatten om internetadgang til folkeskolens afgangsprøver, bygger på misforståelser:

"Internettet er dels en distributionskanal, hvor man kan finde ting via internettet, dels et fagligt hjælpemiddel. Det er den sondring der kan være lidt svær at forstå. Derfor prøver vi nu at præcisere, at det ikke er tanken, at man skal gå på nettet og søge under prøven", siger hun.

Præcisering midt i skoleåret

Det har fået stor kritik fra både lærere og skoleledere, at ministeriet melder præciseringerne vedrørende internetafgang til afgangsprøven ud midt i skoleåret. Mange så hellere, at ministeriet havde meldt det klart ud i sommers. "Det er et kæmpe problem - det er simpelthen ikke i orden over for de elever, der er blevet undervist efter den gamle bekendtgørelse", har Lance Luscombe, der er skoleleder på Smistrup-Skærup Skole ved Fredericia, tidligere sagt til folkeskolen.dk.

Skoleleder vil give eleverne lov at bruge internet ved prøven 

Undervisningsministeriet medgiver da også, at timingen ikke er ideel.

"Det er klart, at det er bedst, at rammerne ligger klar ved skoleårets start. Reglerne om, hvilke hjælpemidler man må bruge under prøverne er uændrede, uanset om vi ændrer prøvebekendtgørelsen eller ej. Men i bagklogskabens lys skulle vi have meldt det ud efter sommerferien", siger Sanne Maaløe-Andersen.

DLF: Alt for sent at ændre prøveregler midt i skoleåret 

Også Danmarks Lærerforening udtrykker kritik over den sene udmelding: "Ændringer i prøvebekendtgørelsen bør under alle omstændigheder varsles i god tid og ikke træde i kraft midt i et skoleår", skrev DLF-formand Anders Bondo Christensen i et høringssvar før jul.

Ifølge præciseringen i prøvebekendtgørelsen, der blev offentliggjort tidligere på dagen, er det op til den enkelte skoleleder at foretage en konkret vurdering af, om et hjælpemiddel, der er tilgængeligt på internettet, kan downloades til elevens computer.

"Skolelederen skal forholde sig til, om hjælpemidler kan gemmes lokalt. Hvis de kan det, så skal man det, men hvis skolelederen vurderer, at det ikke giver mening, så kan man tilgå dem via internettet", fortæller Sanne Maaløe-Andersen.

Ministeriet: Brug bare chromebooks til prøven 

Et eksempel kunne ifølge ministeriet være, at hvis man har brugt tre youtube-videoer i undervisningen, så kan man downloade de videoer til sin computer, og på den måde er det ikke nødvendigt for eleven at gå på nettet under prøven.

Læs mere

Prøvebekendtgørelsen