Anmeldelse Seksualundervisning
0   24

Kropsglæde på skoleskemaet

Uge Sex 2018 stiller med temaet #Krop skarpt på kropsnormer, kropsglæde og kropsbevidsthed.

Uge Sex 2018

Fakta


Titel
Uge Sex 2018


Gratis

Forlag
Sex og Samfund

Så er vi klar igen med en ny omgang Uge Sex. Og i år er der virkelig brug for seksualundervisning! Medierne svømmer over med historier. Til de små er der Özlem Cekics lille fortælling om Ayse, der får en lillebror, der bliver omskåret. Fortællingen er ikke med i denne materialepakke, men kunne sagtens inddrages, hvis der for eksempel skulle være børn, der havde hørt om den historie. Den falder da i allerhøjeste grad inden for årets tema: #Krop.

Artiklen fortsætter under banneret

En anden mediehistorie henvender sig til udskolingen, hvor den seksuelle lavalder på 15 år for nogle måske mere opfattes som et krav om at skulle have sex, frem for at det nu er blevet lovligt, hvis det altså foregår sammen med én, der er på samme alder. Men hvad der ikke er lovligt, er at dele video med unge mennesker på 15 år, der har sex. Og det er en særligt skærpende omstændighed, hvis det bliver optaget og delt på de sociale medier uden de involverede parters tilladelse. Heldigvis syntes politiet, at der skulle gøres opmærksom på det ulovlige i denne handling, så de iværksatte en landsdækkende operation, hvor mere end 1.000 unge under 18 år er blevet sigtet for at dele seksuelt krænkende indhold via Facebook/Messenger. Denne sag er heller ikke omtalt i Uge Sex-materialet, men en så omfattende sag må da involvere nogen, der kender nogen i de store klasser.

Så jeg må sige, at årets temaemne, #Krop, er aktuelt som aldrig før, men kommer til at fremstå meget fersk i forhold til de historier, der omtales i medierne. Nu er det bare at komme i gang med materialerne, der tilbyder at udvikle elevernes kompetencer til at fremme deres egen og andres sundhed og trivsel. Formålet er, at eleverne opnår viden om kroppen og samspillet mellem krop, sundhed og trivsel. De får mulighed for at undersøge og diskutere normer og idealer for kroppen og udvikle initiativer, der kan bidrage til at forandre normer for kroppen, som har betydning for børn og unges trivsel.

Med Uge Sex 2018 tilbydes der undervisningsmaterialer til grundskolens tre trin. I de små klasser lægges der vægt på kroppens forskelligheder, udvikling og bevægelse. I de større klasser tilføjes dimensioner om normer og forskellige kropstematikker. Til de ældste elever vil fokus også være seksualitet og sundhed. Og der er ikke noget nyt i, at der er gode film, quizzer, dilemmaer og konkrete cases målrettet folkeskolens forskellige trin og fag.

Det helt nye er, at Nationalmuseet er gået i samarbejde med Sex og Samfund og har udviklet et undervisningsforløb målrettet 4.-6. klasse. Det hedder: "Krop, korset, kontrol - kropsidealer gennem tiden". Det kan varmt anbefales, at man orienterer sig i det grundige materiale og går ind og ser på kroppe i alle afskygninger – både fra egen kulturkreds og etnografisk.

Der skal sættes fokus på, hvordan krop, kropsglæde og kropsbevidsthed er væsentlige aspekter af børns selvopfattelse, identitetsudvikling og fællesskaber - og en vigtig del af deres sundhed og trivsel. Det er bare at gå ind på hjemmesiden og finde det frem. Der er også en mediekonkurrence til de største elever, og der er forslag til projektopgaver. Det er svært at finde undervisningsmateriale, der er mere relevant end dette.

Der er så ufatteligt meget materiale, og det er virkelig godt – alt sammen. Alt er, som det plejer: veltilrettelagt, engagerende, interaktivt, sjovt og moderne. Det er bare umuligt at omtale det, fordi der er så meget. Der er virkelig noget for enhver smag, så det er værd at håndplukke det, alt efter hvad ens klasse lige er optaget af i øjeblikket. ”Gå så ind og find det. Dowload det. Brug det”.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ