"Nu er vi kommet dertil, at der er reelle forslag på bordet mellem KL og os. Der har været rigtig mange drøftelser - også nogle, som jeg har kaldt værdifulde - og nu er der så forslag på bordet. Men det er slet ikke det samme, som at vi er ved at blive enige", lyder det fra Anders Bondo Christensen

Musketer-eden er ophævet

Det var med et smil, at Anders Bondo Christensen kom ud fra mødelokalet og fortalte, at forhandlingsfællesskabet nu ophæver musketer-eden og går i gang med forhandlingerne. Bag smilet var dog et tydeligt forbehold.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et lille gennembrud i weekenden har fået DLF-formand Anders Bondo Christensen til at erklære, at der nu er tale om såkaldte 'reelle forhandlinger' med KL på det kommunale område.

Det betød, at han kunne meddele Forhandlingsfælleskabet, at den såkaldte musketer-ed ikke længere er aktuel.

Musketer-eden betød, at de øvrige organisationer på det kommunale område og det statslige satte deres egne forhandlinger på pause, mens lærerne talte med KL og kom i gang med reelle forhandlinger.

Efter arbejdstidsforhandlinger tirsdag aften: "Det er svært"

Musketer-eden lagde også pres på os

"Vi har været rigtig glade for den aftale, men den har også lagt et stort pres på os, og vi har knoklet for at kunne nå så langt, at den ikke længere er nødvendig", siger Anders Bondo.

"Nu er vi kommet dertil, at der er reelle forslag på bordet mellem KL og os. Der har været rigtig mange drøftelser - også nogle, som jeg har kaldt værdifulde - og nu er der så forslag på bordet. Men det er slet ikke det samme, som at vi er ved at blive enige", sagde han i HK-huset efter et halvanden times møde med de øvrige organisationer i  Forhandlingsfællesskabet.

"Så langt kom vi aldrig i 2013 og 2015, hvor der var en masse snak, men ingen reelle forhandlinger", understeger han.

FOA: Vi forbereder konflikt 

Vilkår som modsvarer andres

Men han skynder sig at tilføje, at der er meget lang vej til en aftale, og at det stadig slet ikke er sikkert, at partnerne kan nå hinanden.

"Vi har lagt noget på bordet, som handler om, at lærerne skal have vilkår, som støtter lærerarbejdet og som modsvarer det, man har på andre områder i kommunerne", siger Anders Bondo.

Han fortæller, at de øvrige organisationer har sagt, at de stadig vil holde et vågent øje med lærernes forhandlinger.

Betyder det, at de har lovet ikke at lukke aftaler uden lærerne?

"Nu holder jeg mig til den formulering, der blev sagt. Men der er ingen tvivl om, at det er i alles interesse, at man faktisk indgår en aftale, så vi ikke i fagbevægelsen har et område, som reguleres ved lov", siger Anders Bondo.

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten 

Op ad bakke i staten

På det statslige område er det helt op ad bakke og her har organisationerne valgt en model, hvor lærernes forhandlinger kommer til at køre sideløbende med de mere overordnede forhandlinger i CFU:

"Vi oplever en modpart, som gerne vil snakke og stille spørgsmål, men ikke vil begynde at drøfte mulige løsninger. Her har vi så aftalt, vi forhandler sideløbende, og at vi holder hinanden orienteret løbende", siger Anders Bondo.

Er du nu blevet mere optimistisk med hensyn til, at lærerne får en arbejdstidsaftale?

"Jeg tror, at både KL og vi har en kæmpestor interesse i at få landet en aftale, som kan være en ny start for folkeskolen. Vi skal have aftale, hvor lærerne kan lykkes med deres opgaver. Det er ikke det samme, som at vi kommer med en masse krav. Vi ønsker noget, som modsvarer det, som andre i den kommunale verden har. Og vi har understreget, at alt kan forhandles, så hvis der er noget, der ikke passer os eller arbejdsgiverne, så er vi villige til at se på det. Lærerne skal bare ikke have ringere vilkår end andre", lyder det fra DLF's formand.