Engelsk
9   12

Engelsklærer føler sig i klemme i ny aftale om spillefilm

I efteråret viste Jesper Jensen sine 9.-klasser to film i engelsk, som han vil opgive til afgangsprøven. Men må ikke vise dem igen som repetition op til prøven, for de indgår ikke i den nye aftale om spillefilm. Der kan dog være hjælp til lærere i den situation.

"Jeg kan se, at de film der skulle opgives som multimodale tekster til sommer, er fjernet. Meget kan man sige om KL, men de gør da, hvad de kan, for at gøre vores arbejde så besværligt som muligt. Suk..."

Sådan skriver engelsklærer Jesper Jensen fra Søndermarksskolen i Slagelse i en kommentar på folkeskolen.dk til den nye aftale om brug af spillefilm i undervisningen, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Artiklen fortsætter under banneret

Aftalen giver lærerne betydeligt færre film at vælge imellem, idet Motion Picture Licensing Company, MPLC, ikke er med i den nye aftale. MPLC repræsenterer rettighedshaverne til blandt andet 'Mississippi Burning' og 'Bowling for Columbine', som Jesper Jensen havde med i undervisningsforløb i efteråret, og som han vil opgive til afgangsprøven.

"Jeg plejer at vise filmene igen, når eleverne skal repetere forud for prøven, men det kan jeg ikke i år, fordi KL højt og flot fjerner nogle af de ting, vi arbejder med", siger Jesper Jensen til folkeskolen.dk.

Eleverne må klare sig med et resumé

Nu må eleverne i Jesper Jensens to 9.-klasser nøjes med et skriftligt resumé af filmene, når de sidder og forbereder sig til afgangsprøven i engelsk.

Den nye aftale om spillefilm

Selskabet MPLC, der repræsenterer rettighedshaverne fra over 900 producenter med tilsammen over 10.000 filmtitler, er ikke med i den nye aftale om brug af spillefilm i undervisningen, da de ikke kunne blive enige med KL om vilkårene. For eksempel ville MPLC ikke være med til at begrænse lærernes valgmuligheder til de 500 film, der ligger i den nye aftale, som er bygget op om streamingtjenesten i mitCFU.

Den nye aftale, betyder blandt andet, at skoler kan:

  • Streame op mod 500 danske og udenlandske spillefilm, som er valgt ud af fagkonsulenter fra Center for Undervisningsmidler, så der er film matchende alle klassetrin.
  • For at gøre det let for lærerne kan de søge på klassetrin, fag og emner i streamingtjenesten mitCFU.
  • CFU's fagkonsulenter beriger i videst muligt omfang filmene med pædagogiske noter, kapitelmærker og vejledninger.
  • Spillefilmene kan også vises i SFO'er, fritidshjem og fritidsklubber.
  • Elevene kan få digitale lektier for i udvalgte spillefilm ved, at læreren giver dem adgang til at se filmene derhjemme.
  • Spillefilm omfattet af repertoiret fra producenter, der har tiltrådt aftalen, kan vises på dvd frem til 2020. Perioden kan forlænges afhængigt af, hvor stort skolernes brug af dvd'er er i 2020.

"I princippet skal eleverne kunne huske, hvad de har beskæftiget sig med, så jeg formoder, at ingen vil have noget imod, at de må klare sig med et resumé. Ud over eleverne selvfølgelig, men de må prøve at finde filmene selv, hvis de vil have dem repeteret", siger han.

Med den nye aftale kan lærere kun vise film via streamingtjenesten på mitCFU. Det skal sikre, at de ikke uforvarende kommer til at bruge en film ulovligt. Samtidig kan de søge på klassetrin, fag og emner, og CFU's fagkonsulenter beriger i videst muligt omfang filmene med pædagogiske noter, kapitelmærker og vejledninger.

"Det kan godt være, at det bliver mindre bøvlet på sigt, men vores arbejde bliver mere besværligt, når KL ændrer aftalen om spillefilm midt i skoleåret. Det er, som om KL ikke er klar over, at skoleåret går fra august til juni. Det gør mig harm", siger Jesper Jensen.

Den gamle aftale kunne kun opsiges til årsskiftet

Den nye aftale skulle træde i kraft ved årsskiftet, fordi den tidligere aftale kun kunne opsiges med seks måneders frist til 1. januar.

"Så det var ikke muligt at indgå en ny aftale ved overgangen til et nyt skoleår. Desuden udløb de dvd-film, som CFU distribuerede til skolerne på en aftale med MPLC på forskellige datoer, hvoraf de sidste blev udfaset i slutningen af 2017. Derudover har CFU's udlån af dvd'er som helhed været stærkt faldende, da lærerne i langt højere grad bruger kortfilm og dokumentarer i undervisningen og til afgangsprøverne. Og her råder CFU over 850 titler, der kan streames", siger konsulent Søren Melcher fra KL's kontor for børn og folkeskole.

Tre ministerier har bedt CFU om øget digitalisering

Samtidig har Undervisningsministeriet, Forskningsministeriet og Finansministeriet bedt CFU om at øge digitaliseringen af sin tjeneste, fortæller CFU-chef Bjørn Ilsøe.

"Det ønsker vi også selv, så vi fremstår som en moderne serviceorganisation", siger han.

De tre ministerier har dog ikke bedt om, at det skulle ske pr. 1. januar 2018. Men uanset hvornår filmaftalen var trådt i kraft, ville der være lærere, som kunne komme i klemme.

"Lærere booker materialer hos os i god tid, så hvis aftalen var blevet ændret i forbindelse med en sommerferie, ville der være lærere, som havde lagt billet ind på film, som så ikke var omfattet af den nye aftale. Der kan også være materialer, som udgår i årets løb. Vi kan ikke sikre os imod alt", siger Bjørn Ilsøe.

AVU-medier vil forsøge at hjælpe lærere med at få en tilladelse

Der kan være hjælp at hente for lærere, som har vist en film, der indgår i pensum til afgangsprøven, men nu er udgået af aftalen.

"Hvis de lærere henvender sig til os hurtigst muligt, vil vi gøre alt, hvad der er i vores magt, for at hjælpe dem", siger chefkonsulent Christian Bach fra AVU-medier, som er med i den nye aftale.

AVU-medier kan kontakte produktionsselskabet bag en film og spørge, om en læreren kan få lov at vise filmen denne ene gang.

"Det er ikke sikkert, licensen til filmen ligger eksklusivt hos for eksempel MPLC", siger Christian Bach, som vurderer, at AVU-medier med sit kendskab og sine kontakter i filmbranchen vil kunne hjælpe lærerne i langt de fleste tilfælde.

Læreren står til ansvar for at vise film uden for aftalen

En anden lærer spørger på folkeskolen.dk, hvad der sker, hvis man vælger at vise en film, som ikke er omfattet af den nye aftale: Kommer skolen eller læreren til at betale, hvis det bliver opdaget af filmens rettighedshavere?

KL-konsulent Søren Melcher svarer klokkeklart: Læreren har ansvaret.

"Det er læreren, som vælger at vise filmen, og derfor står læreren til ansvar. Det er hverken skolen eller kommunen. Det siger de jurister, som udlægger loven for os", siger Søren Melcher.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
5.546 andre er allerede tilmeldt