Blog
0   5

Måske er du den eneste dansker?

Abonner på nyt om DSA - Dansk Som meget Andet end sprog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vores elever og kursister vil så gerne snakke med os og øve sig på det svære sprog. Men hvor går grænsen mellem samtale og undervisning? Hvor meget kan vi tillade os at rette undervejs uden at smadre motivationen?

Som vikar oplever jeg ofte, at der ikke ligger noget materiale klar til mig. Jeg bruger derfor gerne det første kvarter på at spore mig ind på niveauet og modet ved at sludre med de mennesker, jeg har foran mig. Det har lært mig meget.

 

Hvem er du, og hvad vil du?

For det første er det tydeligt, at de altid lige skal se mig an. Mærke efter, om det er trygt at ytre sig. Fornemme, om jeg virkelig mener, at jeg gerne vil tale med dem og ikke bare til dem. De er også meget optaget af, om jeg retter dem.  

Artiklen fortsætter under banneret

Skal, skal ikke

I starten var jeg helt ærligt lidt nervøs og usikker på, om jeg skulle rette folks udtale, ordstilling og bøjninger, når de endelig havde taget mod til sig og åbnet munden. Jeg ville jo nødig tage modet fra dem, så de igen forstummede. Jeg vidste heller ikke, om de overhovedet var interesseret i at tale med mig eller bare ventede på en mere konkret opgave.

Vil du ikke nok?

Jeg har derfor nu valgt at spørge dem direkte. ’Vil I rettes, når I laver fejl, eller bare ha’ tid til og mulighed for at snakke så meget som muligt?’ Hver og en beder de mig om at rette deres dansk undervejs. De er faktisk kede af mange danskeres velmenende, men misforståede hensyn - både i og uden for skolen - fordi de ikke føler, de lærer noget, når de bare begår fejl på fejl uden at blive korrigeret.  

Kan man være for flink?

Og ja, mange af os viser nok for meget hensyn, fordi vi godt ved, hvor sårbart det er at lære et nyt sprog – især når man er ung eller voksen. Hvor genert man er, fordi man virkelig blotter sig, når ordene kommer ud af munden på én, og man ikke kan gemme sig.

Nu føles det helt naturligt for mig at spørge, og jeg retter rask væk, når jeg får lov. Jeg elsker, når vi sammen kan smile og grine af fejl og misforståelser. Jeg nyder, når interessen for sproget og grammatikken skærpes. Jeg vokser uden tvivl også som underviser ved at blive mere og mere opmærksom på, hvor jeg bør sætte ind tidligere.

For vores elever og kursister vil jo så gerne snakke med os og øve sig. Snakke om dagligdagen. Om deres tanker. Følelser. Problemer. Venner. Børn. Skolen. De ønsker at kunne sætte danske ord på de mest basale ting i livet og hvem ved?

Måske er du rent faktisk den eneste dansker, de taler med den dag?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.206 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
577 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
298 andre er allerede tilmeldt