Blog
1   4

Anbefaling: Angrebet på Shellhuset- Triumf eller tragedie?

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dokumentarfilm om angrebet på Shellhuset d. 21. marts, 1945. Filmen rejser spørgsmålet om triumf eller tragedie, da Gestapos hovedkvarter ødelægges, men 84 børn mister livet som følge af en mærkværdig ulykke ude på Frederiksberg.

Vi kommer helt ned i taghøjde med de engelske flyvere, da de starter den nøje planlagte indflyvning over København om formiddagen d. 21. marts, 1945. Gestapos hovedkvarter i Shellhuset skal ødelagges totalt, da Gestapo på dette tidspunkt er tæt på en endegyldig optrevling af den danske modstandbevægelse, og fra dansk side beder man englænderne om hjælp.

Gestapo forventer at et angreb er nært forestående, og derfor har man placeret tilfangettaget ledende modstandsfolk i celler på tagetagen som levende bombeskjold. RAF har dette med i betragtning. 

Første angrebsbølge forløber uden problemer, og målet ødelægges. Luften fyldes af luftsirener, larm fra de enegelske makiner, eksplosioner fra Shellhuset, og et øjenvidne ser et engelsk fly vende om rådhustårnet. Ja, om tårnet. De tyske antilluftskyts hamrer løs, og fra Københavns Havn beskyder det tyske skib Nürnberg de engelske flyvere.

Det forkerte mål

Artiklen fortsætter under banneret

Men noget går helt galt. Ude over Frederiksberg rammer et fly en mast og må nødlande. Flyet bryder i brand nær den franske skole på Frederiksberg Allé. Røgen fra styrtet tiltrækker fly fra næste angrebsbølge, hvor enkelte piloter fejlagtigt tror, at dette er målet, og de kaster deres bomber over Frederiksberg og skolen. Først for sent opdager man den fatale fejl. Tragedien er en kendsgerning og Frederiksberg Allé er udbombet. Mange mennesker er på arbejde, hvilket begrænser tabstallene, men med de store tab på den franske skole skriver angrebet på Shellhuset sig ind i historien som det ubetinget værste angreb på dansk grund under krigen. Triumf eller tragedie? Ikke engang de engelske RAF- piloter har svaret.

Filmen er på alle måder medrivende, informativ og indeholder ikke tidligere viste klip fra de engelske fly, hvoraf to havde kameraer med for at dokumentere angrebet, der af RAF regnes for et af krigens sværeste. 

Man kan med fordel læse nedenstående artikel som underbyggende kilde. 

www.kristeligt-dagblad.dk/historier/1945

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.646 andre er allerede tilmeldt