1

Maria Thygesen

Publiceret Senest opdateret
2
3
4
5
6
7
8

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærer Maria Thygesen, 62, Grindsted Søndre Skole.

Uddannelse:

Uddannet på Statens Seminarium for Småbørnslærerinder i Vejle i 1971 som 21-årig. På det sidste hold, der tog den to et halvt år lange uddannelse, som mænd ikke havde adgang til. Småbørnslærerinder blev oprindeligt uddannet til at undervise i 1. til 3. klasse på landsbyskoler og var typisk ugifte og boede oven på skolen. Som mange andre fra de sidste hold blev Maria Thygesen børnehaveklasseleder. Er den ene af kun to aktive medlemmer af DLF med uddannelsen.

Arbejdsplads:

Grindsted Søndre Skole, hvor hun underviser i håndarbejde og billedkunst på mellemtrinet og på valghold i håndarbejde i 8. og 9. klasse. Omtaler sig selv som lærer og får slutløn som en lærer.

Familie:

Bor i villa i Grindsted og har været enke i knap fire år. Er mor til Anders på 40 og Malene på 29. Bor få hundrede meter fra sin datter og hendes tre børn, mens sønnen og hans fire børn bor i den anden ende af byen.

Mit arbejde lige nu:

Jeg arbejder med de to fag, jeg brænder mest for. Det betyder meget, når man skal på job hver dag. Jeg bliver nok ved, til jeg er 65.

Mit arbejde om fem år:

Så er jeg på pension. Jeg er ikke god til at planlægge, så det går først op for mig, hvordan det bliver, når jeg står midt i det. Men jeg tror, jeg får meget travlt. Jeg har jo syv børnebørn i byen.

Efteruddannelse:

Jeg tog linjefag i billedkunst fra 1999 til 2001. Sidste år var jeg på filtekursus, men nu er det sparet væk.

Ting, som er vigtige for mig:

1. Har syet otte habitter til min svigersøns partyorkester, og for nylig bad min nevø mig sy én, han kan danse lancier i på gymnasiet. Han vil ikke ligne de andre, så den er lilla.

2. Efter at jeg er blevet alene, betyder det meget at være omgivet af de ting, jeg har samlet gennem et helt liv. Blandt andet en del kunst. Min datter var i erhvervspraktik hos Annette Holdensen, så det er først og fremmest hende, jeg har billeder af. Men også af John Krogh, som boede hos hende på et tidspunkt.

3. Mine bedste ting er fra Grønland, hvor jeg fra 1977 og to år frem fik en ny start på livet med ny mand, nyt job og ny bolig. Der er flere tupilakker lavet af kaskelottænder, men et isbjørnekranie er ikke helt almindeligt.

4. Jeg er frivillig i biografen. Sælger billetter og passer kiosk. »Danser med ulve« fik mig i gang med at gå i biografen igen, efter at jeg havde fået børn.

5. Krimier var ikke mig, men min søster anbefalede Stieg Larsson, og så var jeg solgt. Det er tilfældigt, at jeg har valgt tre kvindelige forfattere.

6. Er stort set sammen med min datters børn hver dag uden at være mormor med slik i tasken. Er en del af Hjalte, Gustav og Halfdans hverdag. Det er dejligt at få lov til.

7. Når jeg er træt, sætter jeg mig i min stol og ser tv. Så mange nyheder som muligt og krimier.

8. Min taske med sakse, opsprætter og målebånd. Den er låst inde i et skab på skolen, og eleverne ved, de ikke må røre mine sakse.