Sponsorering og gratis folkeskole

Nyt materiale skal oplyse tillidsrepræsentanterne om regler for forældrebetaling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Der er stadig brug for at få det indskærpet og stå vagt om, at folkeskolen er gratis. Det er derfor, vi vil sende materiale ud til DLF's kredse. Det handler dels om at gøre reglerne helt klare for alle, dels om at præsentere vores holdninger«, sagde Niels Lynnerup, som er tovholder for en gruppe under hovedstyrelsen, som har arbejdet med at klargøre regler og holdninger.

»Vi har en offentligt finansieret folkeskole, og sådan skal det blive ved med at være. Men vores undersøgelse sidste år viste desværre, at der hele tiden er brug for at få det fremhævet«, sagde Niels Lynnerup på hovedstyrelsens møde 21. april.

Undersøgelsen handlede om sponsorering, privatisering og forældrebetaling i folkeskolen. Den blev gennemført af Danmarks Lærerforening i juni 2009 og viste, at godt hver tredje skole rutinemæssigt foretager ulovlige opkrævninger hos forældrene til dækning af udgifter til transport, logi og entreer i forbindelse med lejrskoler og ekskursioner.

»Det eneste, man må opkræve fra forældrene, er et beløb til elevers forplejning under lejrskoler på omkring 60 kroner om dagen. Et beløb svarende til de udgifter, som eleven ville koste husholdningen derhjemme. Det fremgår klart af lovgivningen«, sagde Niels Lynnerup.

Debatten i hovedstyrelsen viste, at det især er opkrævninger i forbindelse med rejser, som giver problemer.

Når det gælder skolerejser, siger loven eksempelvis, at skolen godt må modtage frivillige bidrag til en fælles kasse fra forældrene til en del af rejsen, som ikke er undervisning. Men det må aldrig gøres til en betingelse for elevens deltagelse, at forældrene betaler.

Det fremgår også, at skolen ikke må overlade administrationen af reglerne til forældrene selv. Men i hovedstyrelsen blev nævnt flere eksempler på, at reglerne bliver bøjet rundt omkring på skolerne. Og den aktuelle krise vil sætte ekstra pres på skolerne omkring disse regler, mente mange. Derfor er det en god ide at få reglerne klargjort nu. |

Powered by Labrador CMS