Blog
1   7

Jamais contente - toujours fâchée

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Det er tit en stor udfordring for eleverne at læse franske tekster, særligt hvis teksterne ikke synes at være særlig vedkommende eller nutidige.

Indrømmet; mine elever og jeg gør set selv - læser teksterne i lærebøgerne med emner som; la cuisine, le sport, la musique, les loirsirs etc. Udmærkede tekster, der tjener deres  formål; at være med til/inspirere til større ordforråd, samtale og forståelse samt give viden om fransk kultur i Frankrig og i fransktalende lande.

Til udskolingen kan det være svært at finde autentiske, franske tekster med spændende, humoristisk, finurligt eller nutidigt indhold. Når jeg skriver "svært" er det fordi det kræver at man tager sig tid til at følge lidt med i, hvad der rører sig i den franske ungdomslitteratur og ikke mindst at finde tekster, der ikke er for svære, ikke for "barnlige". Jeg synes der skal være "kød" på når teksterne skal læses af 9. og 10. klasses elever. Jeg har selv haft svært ved at finde de gode autentiske tekster og har ofte fundet tekster i franske ungdomsblade, købt i Frankrig - udmærkede og for eleverne vedkommende tekster, der dog mangler lidt substans. Selvfølgelig skal eleverne ikke læse indholdstunge tekster i en lind strøm, men indimellem kan man, for sin egen og elevernes skyld, prøve at læse lidt autentisk fransk litteratur med sine elever. Der er nok mange fransklærere, der har masser af gode ideer til den slags tekster - en fransklærer i Nordsjælland har givet mig disse titler, som jeg giver videre her. Eleverne skal selvfølgelig hjælpes meget gennem teksterne - de autentiske tekster er svære sprogligt - men indholdet er supergodt og til tider finurligt og sjovt. En god ide at læse uddrag. Måske giver teksterne lyst til at læse mere.

Artiklen fortsætter under banneret

Arnaud Cathrine," Silence Radio" fra novellesamlingen "Pas exatement l´amour". Handler om død og det at miste. Se mere her; www.babelio.com/livres/Cathrine-Pas-exactement-lamour/702131

Marie Desplechin "Journal d´Aurore" Handler om teegagere. Sjov. Alene titlerne fanger essensen af teenage: "Jamais contente", "Toujours fâchée" og "Rien ne va plus". Se mere her

www.ecoledesloisirs.fr/livre/journal-daurore-tome-1-jamais-contente

 

Faiza Guenes "Kiffe kiffe demain". Handler om (teenage-) livet som andengenerationsindvandrer i Frankrig. Alvorlig, finurlig og sjov. Passer fint til emnet "Mahgreb"

Se mere her:

www.fayard.fr/kiffe-kiffe-demain-9782213655987

Kan også læses på dansk her:

samples.pubhub.dk/9788799334773.pdf

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.830 andre er allerede tilmeldt