Blog
0   3

Nostalgien der ikke vil dø

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Sange er en af den slags ting, der følger en gennem hele livet.

Alting var bedre i gamle dage. Når erindringsoptimismen først får lov at gøre sit indtog, er der ikke det, den ikke kan udrette. Så meget større er skuffelsen så, når man endelig får samlet sig mod til at konfrontere historien og finder ud af, at farverne er blegnet en smule. Men det forholder sig ikke altid sådan, snarere tværtimod, og heldigvis for det. Bare forbi man var ung, uerfaren og sugede verden til sig som en svamp, var det ikke altid ensbetydende med manglende dømmekraft.  

Den norske lavine

Artiklen fortsætter under banneret

Sange er en af den slags ting, der følger en gennem hele livet. Nogle af dem i en såkaldt ”lidt for sjov” kategori, mens andre er i den tungere ende som ”en ven for livet”. A-has “Take On Me” fra 1985 er uden tvivl af sidstnævnte kaliber. Fra de indledende rytmer til det himmelstræbende omkvæd er denne sang en eksemplarisk opvisning i form og indhold i sød harmoni. Tema på tema, strofe på strofe der tilfredsstiller det hungrende popøre. Men for mange var det nok videoen, der startede det hele. Et skoleridt udi såkaldt rotoscoping som nok var den væsentligste årsag til, at sangen hittede i det omfang, den gjorde. Døm selv.

 

Rosens rockere

Et andet musikalsk sug i mellemgulvet jeg mindes, er første gang jeg ser videoen til Guns ’N Roses’ “Sweet Child O’ Mine”. Det var sommeren ’88, hvor jeg var på ferie med min familie i USA. Vi var faktisk på besøg hos ingen ringere end onkel Bob fra Amerika, da nævnte oplevelse finder sted. Jeg sidder med min storebror og ser MTV, dengang det stadig var en musikformidlende institution. Frem toner disse fem stjerneklædte størrelser filmet i et grumset billede, udelukkende i sort/hvid, og de opfører sig om, de ejer hele verden. Brormand og jeg havde aldrig hørt om dem, og vi døbte dem straks Unknown And The Unknowns. At det så ikke helt var tilfældet, fandt vi ud af de følgende måneder. Jeg genså videoen for et par dage siden, og jeg er stadig ikke et sekund i tvivl om, hvad der gjorde tricket dengang. Gammel kærlighed ruster aldrig.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.153 andre er allerede tilmeldt