Blog
5   15

12-taller bliver delt ud med rund hånd til eksamen

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sådan stod der på side 10 i Jyllandsposten 26/12 2017. På forsiden kunne man læse, at ”der er gået inflation i karaktererne til folkeskolens afgangsprøver”. Men er der virkelig det?

I de to artikler i avisen skrives der, at lærerne er blevet flinkere til at give høje karakterer. Og umiddelbart kan man da godt forstå, de får tanken. For kan det virkelig passe, at hver fjerde elev kan få 12 i nogle mundtlige fag?

Ja! Det kan godt passe. Og nej - det er ikke fordi, lærerene er nogle bløddyr eller kravene er for lette. Vi ser høje karakterer, fordi eleverne slider, og fordi vi har nogle prøveformer, der giver mulighed for, at de, der virkelig knokler, kan få 12.

Jeg har 9. hvert år og jeg er censor for 2-4 klasser hvert år. Mine tal giver ikke statistisk nøjagtighed, men giver dog en antydning af svaret på spørgsmålet: Hvilke elever er det så, der scorer højt?

Når man ser på årskaraktererne har jeg 1-3 elever på en årgang, der får 12. Når jeg har dem til prøve, er der mellem 4 og 7 der får 12 i en klasse. Hvorfor denne forskel?

Artiklen fortsætter under banneret

12-taller gives typisk til de elever, der har mellem 7 og 12 i årskarakter, går op to og to, og som knokler med kilder, problemstilling, produkt og som læser op på pensum. Deres fremlæggelse i de første 14 minutter sidder lige i skabet. De har læst så godt op, at de med viden og refleksioner kan diskutere, analysere og fortolke på de lærerstillede spørgsmål. De demonstrerer viden om alle fagets kompetencemål.

Denne type elever skal naturligvis have 12. De gør alt det, man vil have dem til. De (og deres undervisere) har gjort alt i deres magt, for at blive så dygtige, som de kan (!)

Vi skal ikke gøre det vanskeligere at få 12. Kravene er høje nok. Vi skal i stedet anerkende den kæmpe arbejdsindsats, de unge mennesker yder.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
951 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om religion

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for lærere i kristendomskundskab?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.