Blog
0   3

Barokjulens takt og tone

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Hjerternes fest har altid brugt musikken som sit foretrukne talerør.

Hjerternes fest har altid brugt musikken som sit foretrukne talerør. Særligt i barokken nåede dette nye højder: Tænk bare på Händels Messias eller Bachs Juleoratorium. Men det er bestemt ikke de eneste herligheder, der er at finde. Italienerne var særdeles aktive på denne front: Komponister som Corelli (1653-1713), Locatelli (1695-1764) og A. Scarlatti (1660-1725) for blot at nævne nogle få.  

Jesus vugges i 12/8

Artiklen fortsætter under banneret

Et særkende ved barokkens julemusik er den såkaldte Sicilianorytme. En rolig vuggende tredelt taktart, typisk enten i 6/8 eller 12/8, der skal symbolisere Jesusbarnet i sin moders favn. Den er som regel at finde i slutsatsen, når komponisten vil give stykket en blød landing efter en hektisk optakt. Det nok mest berømte eksempel er fra Corellis koncert nr. 8 (af en række på 12), opus 6 (v/10:48), 

 udgivet posthumt i 1714. Locatelli gør ham kunsten efter 7 år senere i sin opus 1 (v/11:47), 
hvor han kopierer Corellis skabelon ned til selve nummereringen. Koncerten er nr. 8 (også af en række på 12). Sicilianoen er tillige at finde i slutningen af kantaten ”O di Betlemme altera” af A. Scarlatti (v/9:57). 

Inspirationens højborg

Bach signerede/dedikerede ofte sine værker med Soli Deo gloria (al ære tilkommer Gud). Det siger en del om den tid musikken blev skrevet i. En tid hvor det religiøse element gennemstrømmede dagligdagen på en hel anden måde, end den gør i dag. Med det in mente må julen virkelig have været en kilde til stor inspiration. Tusind mange tak for det, gamle venner! Imens vil jeg sidde og nyde et glas gløgg til jeres vuggende rytmer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.153 andre er allerede tilmeldt