Fagbladet Folkeskolen
1   8

Julen er smerternes fest

Jul. En dejlig tid. Og en lidt strabadserende tid for lærere. Nøglen til overlevelse er indsigt og cowboytricks, og 
hjælpen er nær: Folkeskolens overlevelsesguide til julen.

Julefrokost

Socialt arrangement, hvor kolleger mødes om landets tre altoverskyggende kulturbærere: bagtalelse af chefen, utroskab og fortrængning via druk. Her slæbes vulgære mængder varmekasser med mad ind, så vi igen i år kan lade, som om vi kan lide grønlangkål og hvide sild, mens vi skåler i den ved gruppepres vedtagne nationaldrik, Rød Aalborg; også kendt som flydende had.

! Overlevelsestip: Drik mere snaps end de andre. Så sover du tidligere og husker mindre. 

Artiklen fortsætter under banneret

Julesange

Et fænomen, der i sig selv rummer en dobbelthed så afgrundsdyb, at man uvilkårligt får åndenød. Lyset i de mindstes øjne, når træet tændes, mens hele skolen synger »Juletræet med sin pynt«, står i grel kontrast til det bundløse, hadefulde mørke, der brøler i dit indre, når du tre gange, inden kalenderen siger 1. december, må udholde »Do they know it's Christ­mas« i radioen.

! Overlevelsestip: Drik snaps. Snaps gør dig dummere, og her er dumhed dit eneste håb. 

Nissevenner

En hyggelig og social leg, hvor skolens personale spøgefuldt og kærligt med respekt og opmærksomhed for hinandens unikke forudsætninger og vilkår udveksler nænsomt håndplukkede, oftest hjemmelavede gaver af økologiske fair trade-materialer, inden eksperimentet udarter til et nådesløst udskillelsesrace i stil med »The Hunger Games«, hvor højlydt hulkende småbørnsforældre på skift bukker under for presset og kapitulerer offentligt, desperate af søvnmangel og i underskud på alle parametre, inden det resterende personale i forloren overbærenhed og forståelse soler sig i deres nederlag.

! Overlevelsestip: Brug altid den nemme løsning. Der er 24 styk i en ramme snebajere, som koster under 200 kroner. Så mangler du bare nogle festlige, selvklæbende tal, og din hemmelige nisseven har fået sin helt egen pakkekalender. Tidsforbrug: under fem minutter inklusive indkøb. Risiko for at blive gættet: Stigende for hvert år. Mulighed for at fremstå bondsk charmerende: Meget høj. 

Pakkekalender i klassen

Hyggelig tradition, der helt i julens ånd fuldender den materialistiske socialisering af eleverne til fremtidens superforbrugere, mens den med kirurgisk præcision udstiller økonomisk vanskeligere stillede familier, således at alle børn tidligt lærer, hvordan ikke alle mennesker er lige meget værd, og hvordan man kender forskel.

! Overlevelsestip: Bekend dig til social darwinisme - kun den stærkeste overlever. Tag de riges parti og gå julen i møde med en letkøbt sejr.

 

Lucia-optog

Kummerligt udklædte børn bevæbnet med cykellygter tvinges til at marchere gennem skolens gangarealer, mens de skingrende falsk synger en katolsk julesang, ingen af dem forstår. Imens skælder stressede lærere og pædagoger ud på skolens øvrige elever, der forvirret spørger, hvad det hele mon går ud på. Kan minde om optoget fra »Kejserens nye klæder«, bortset fra at børnene her trods alt har en slags tøj på, og at ingen lærer noget af historien. Meningsløsheden er altoverskyggende.

! Overlevelsestip: Meld dig syg, gerne også dagen inden, så ingen opdager noget.

Juleklip på skolen

Hjælpeløse hjerter og stjerner tager form, mens lærere og forældre i akavet og forceret smalltalk kigger langt efter klassens elever, der hygger sig på skift med at drille deres mindre søskende til utrøstelighed; vanvittige af folkeskolereformens lange dage i kombination med en ensidig decemberdiæt bestående af E-numre i pebernøddefacon og mikrobølgeovnsoptøede æbleskiver med syltetøj fra tilitersspande.

! Overlevelsestip: Antidepressiver. Husk at starte et par uger før, så dosis er rigtig. 

Krybbespil

Skoleelever med tomme, sjælløse øjne afvikler som desillusionerede papegøjer meningsløse rækker af replikker, mens moderate håndgemæng udspiller sig mellem grupper af fædre, der alle ønsker den samme plads til at filme elendigheden med smartphones på selfiestænger, og hysteriske mødre tysser på hinandens skrigende spædbørn, mens klassens lærer græder ensomt og lydløst i kulissen.

! Overlevelsestip: Overlad hele arrangementet til klassens uerfarne musiklærer og nyd synet af en kollega, der styrter brændende til jorden. 

Gløgg

Varm, billig rødvin med mysli serveret i delvist smeltede plasticglas. Burde smage aldeles forfærdeligt, men smager aldeles fortræffeligt. Ingen forstår hvorfor.

! Overlevelsestip: Drik rigeligt. Man vil jo ikke bære julen ud. 

Juledekoration

Lærerens ringe evne til at udføre selv de simpleste håndværksmæssige opgaver udstilles udi det pinagtige i den sporadisk grandækkede, knastørre lerknold, der står som en skamstøtte over lærerstandens begrædelige uformåen og udgør klassens juledekoration år efter år, fordi et geni af en mor i 1. klasse elskværdigt donerede et kalenderlys med diameter som et nedløbsrør, der her i 8. klasse stadig ikke er brændt ned til 3. december.

! Overlevelsestip: De tre l'er - lyv, lyv og lyv. For cirka 300 kr. kan du få en endog meget smuk, færdiglavet juledekoration, som du selv tager æren for.   

Marcipan

Smag på ordet - det lyder lidt som et lægemiddel. Smag på varen: Det er det ikke. Det er caries og kvalme på tube.

! Overlevelsestip: Prøv at styre dig lidt.   

Julekalender

Mangefacetteret paraplybetegnelse for en bred gruppe af fænomener, der har det til fælles, at de vil stjæle dine penge og skyde skylden på Jesus. Tv-julekalendere har det særligt udspekulerede mål, at de langsigtet og kynisk markerer markedskræfternes endegyldige sejr over de store ideologier, hvorved de med selve julen som trojansk hest lader Fætter BR tage Jesus-barnets plads i kommende generationers bevidsthed.

! Overlevelsestip: Gå i hi vinteren over. Ellers må vi henvise til en cocktail af snaps og psykofarmaka, for der er ingen nåde, ingen mellemvej og ingen steder at gemme sig. 

Klaus Møller blogger 
til daglig på KLFnet.dk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ