Vedlæg de rigtige anbefalinger

Nogle ord fra en tidligere arbejdsgiver eller fra en samarbejdspartner kan være et vigtigt supplement til din ansøgning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste tegner et positivt billede af sig selv, når de søger et job. Derfor er det nærmest genialt, hvis det, du skriver, bliver underbygget af udsagn fra andre. »En anbefaling kan være et vigtigt supplement til en ansøgning. Den er som regel med til at give et mere nuanceret billede af ansøgeren og dermed et bedre grundlag for både at udvælge ansøgeren og føre ansættelsessamtalen«, siger Jon Lissner. Han er viceskoleinspektør på Trekronerskolen i Roskilde, der lige nu søger nye medarbejdere. »Vi ser meget gerne, at der er vedlagt anbefalinger om, hvordan ansøgeren har fungeret på en anden arbejdsplads eller i andre sammenhænge, men kommer det til en ansættelsessamtale, indhenter vi desuden altid referencer efter aftale med ansøgeren«. En anbefaling kan indeholde en beskrivelse af et job eller en funktion, som du har varetaget. Der bør stå, hvornår det foregik og hvor længe. Hvis der også står noget om, hvordan du klarede opgaven, er det fint. »Vi vil gerne vide noget om, hvordan ansøgeren har fungeret i forhold til kolleger og i andre samarbejdsrelationer. Hvis ikke det står der, kan der jo være noget, der skal læses mellem linjerne«, siger Jon Lissner. Er du nyuddannet, kan det være svært at fremskaffe anbefalinger, men nogle ord fra et eller flere praktiksteder eller fra andre undervisningsjob kan måske gøre det. »En gang imellem får vi ansøgninger med anbefalinger fra et supermarked, hvor vedkommende har siddet ved kasselinjen eller været flaskedreng. Den slags kan ikke bruges til noget. En anbefaling skal dreje sig om relevante erfaringer«, siger Knud Bentsen, der er viceskoleinspektør på Aars Skole. En relevant erfaring kan for eksempel være, hvis du søger et job som lærer i musik og kan dokumentere, at du har spillet i et orkester eller har undervist på en musikskole. »Vi får en gang imellem ansøgninger fra folk, der ikke har det linjefag, som vi har slået op. I den forbindelse er det altid relevant, hvis vedkommende kan vise, at han eller hun har andre erfaringer inden for området«, siger Knud Bentsen. Han læser normalt i første omgang ansøgningen og cv'et. I anden omgang vedlagte anbefalinger. Tallene på eksamensbeviset kommer til sidst. »Selvfølgelig betyder det noget, hvis et linjefag kun lige er bestået, men om der står 7 eller 10 ud for et fag betyder ikke så meget som ansøgerens erfaringer med at undervise«, siger viceskoleinspektøren fra Aars. Hvis du har arbejdet eller på anden vis ydet en indsats, er det arbejdsgivere eller lederen på stedet, du skal henvende dig til for at få en anbefaling. Det er som regel en formsag at anmode om og få sådan en skrevet.

Powered by Labrador CMS