Alle rammes af fyringer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Alle på arbejdspladsen bliver ramt, når der fyres«, siger erhvervspsykolog Pia Boldt.

Hun var tilkaldt til kredskontoret i Vejle torsdag den 4. marts. Hun var netop kommet ind ad døren klokken 12, da hun fik den første fyrede lærer i telefonen. En, der var opløst af gråd.

»Da jeg havde talt med hende, stod den næste parat på kontoret. De har fået et chok. De er forvirrede, vrede og meget kede af det«, siger Pia Boldt.

Psykologens opgave er at lytte og tage folk alvorligt. De oplever netop, at de ikke er blevet taget alvorligt. At de er blevet svigtet og forrådt.

»De synes, det er pinligt at være blevet fyret. De føler sig dårlige som lærere, og for nogle er det næsten identitetsberøvende. Lærere har følt sig sikre i jobbet, og derfor oplever de, at de jo må være dårlige lærere, når det nu er dem, der er blevet fyret. Det gælder om at få samlet dem så meget op, at de kan se, hvad deres næste skridt er. De er i et uforståeligt kaos«, forklarer Pia Boldt.

Også resten af skolen får problemer:

»De, som ikke bliver fyret, kommer til at føle skyld i stedet for lettelse. Det er svært at se på, når ens kolleger er så kede af det. På en måde er det lettere at forholde sig til egen smerte end til kollegers«, siger Pia Boldt.

Hun håber, at de enkelte skoler gør noget for at samle hele forløbet op og runde af, så man kan komme videre. Men også at få sagt ordentligt farvel til de fyrede.

hl@dlf.org