”Vi håber, at mange skoler og specialskoler vil være med til at arbejde for at oprette idrætstilbud i samarbejde med idrætsklubber til elever med fysisk udviklingshandicap eller generelle indlæringsvanskeligheder”, siger projektmedarbejder Thomas Rendal fra Parasport Danmark, som i starten af det nye år sender spørgeskemaer ud til skolerne i Storkøbenhavn og på Frederiksberg.

Organisation: Flere elever med funktionsnedsættelse skal dyrke idræt

Parasport Danmark opfordrer samtlige folkeskoler til yderligere samarbejde omkring idrætstilbud til børn og unge med fysisk handicap eller anden diagnose, der giver udfordringer. Et spørgeskema er på vej rundt til skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt for få børn og unge med funktionsnedsættelser dyrker idræt i forhold til andre, mener Para sport Danmark. Organisationen iværksætter nu en kampagne på skolerne, i første omgang i Storkøbenhavn.

Ifølge Parasport Danmark er det dag kun cirka 10 procent at alle børn og unge med fysisk eller udviklingshandicap, som dyrker idræt. Tallet er 50 procent blandt børn og unge uden handicap.

"Vi ved, at idræt er sundt og skaber større selvværd og selvtillid og samtidig er med til at knytte venskaber, derfor vil vi gerne have endnu flere børn og unge med handicap til at dyrke idræt", siger projektmedarbejder Thomas Rendal fra Parasport Danmark.

Ideen er at oprette tilbud i almindelige idrætsklubber, men også inden for handicapidræts-klubber, hvis det ikke lader sig gøre i almen idræt. Ifølge Thomas Rendal er der flere barrierer, blandt andet at forældre og børn ikke kender mulighederne.

Elever med ADHD eller autisme har brug for faste rammer i idrætstimerne

Rådvilde forældre

"For eksempel kan man i en karateklub lave hold med elever, der har ADHD eller autisme, altså elever som kræver en speciel indsats, med voksne, der kender til børnenes måde at reagere på, og det kan foregå under samme tag", siger Thomas Rendal.

Parasport Danmark får jævnligt henvendelse fra forældre med børn, hvor børnene gerne vil dyrke idræt, men hvor der mangler tilbud.

Projektet starter med at tage fat i de 14 kommuner i københavnsområdet, som er med i Den Fælles Kommunale Idrætspulje, samt Københavns og Frederiksberg kommuner. Parasport Danmark  henvender sig i projektet til både folkeskoler, friskoler og privatskoler.

Parasport Danmark spørger

Den igangværende undersøgelse fra Parasport Danmark skal give større viden om funktionsnedsatte børn og unges idrætslige behov og potentialer. For eksempel spørges der til, hvor mange handicappede børn, der er på den enkelte skole, og om skolerne har mulighed for at inkludere dem i den almindelige undervisning. Ligeledes håber forbundet at få skabt mange kontakter ude på skoler/institutioner og udbrede kendskabet til Parasport Danmark. Formålet er at flere børn og unge - med enten et fysisk handicap, et udviklingshandicap eller med generelle indlæringsvanskeligheder - skal i gang med at dyrke idræt.

Parasport Danmark har I dag 420 medlemsklubber og tilbyder aktiviteter inden for mere end 30 idrætsgrene. Hvis der sidder lærere rundt omkring på skolerne i Storkøbenhavn som vil hjælpe Parasport Danmark med at skabe dialogen mellem børne, forældre og Parasport Danmark, må de gerne sende en mail til Thomas Rendal på tre@parasport.dk   

Læs mere

Du kan finde flere oplysninger om Parasport Danmark på parasport.dk