20. december: Altertavle af reklamer og gavepapir

I Højmark Kirke hænger hele december en collage af Jesusbarnet og Jomfru Maria på altertavlen. Den er lavet af reklamer og gavepapir af elever på den lokale folkeskole.

Publiceret

FØLG MED I JULEKALENDEREN PÅ DE FAGLIGE NETVÆRK

Følg med i  netværkenesjulekalender her på folkeskolen.dk - og del megetgerne dine egne juleideer som et  lærer tillærer-indlæg.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Altertavlen i Højmark Kirke nær Ringkøbing i Vestjylland er fra år 1618. I december sidste år var den dog pyntet med et noget mere moderne værk.

Nemlig en papircollage, der forestiller Jesusbarnet og Jomfru Maria, lavet af 5. og 6. klasse på Højmark Skole. Værket er inspireret af kunstneren Emil Noldes værk 'Den hellige nat' og er blevet til i et tværfagligt Dansk- og Billedkunstforløb.

"Jeg har brugt det til at introducere den danskfaglige billedanalyse til eleverne", fortæller Vicky Kjær Søndergaard Sørensen, der underviser klasserne i begge fag og har vist resutatet frem på folkeskolen.dk:

Lærer til lærer: Maria og Jesusbarnet i glitrende og farvestrålende papircollage 

 

 

Julen varer længe - koster mange penge

"Vi har kigget på forskellige fortolkninger af scenen med Jomfru Maria og det nyfødte Jesusbarn. Vi har snakket om linjer, komposition, farvesymbolik og naturligvis også Juleevanageliet som almengyldig fortælling, der ligger under eller over alt muligt andet".

13. december: DNA-strenge i piberensere pynter juletræet 

Collagen er lavet af iturevne reklamekataloger, ugeblade og gavepapir, som eleverne har medbragt hjemmefra. Kommercielle materialer, der står i skarp kontrast til de værdier, der ligger i det kristne budskab, forklarer Vicky Kjær Søndergaard Sørensen.

"Så har vi kunne tage en snak om, hvorfor den røde farve både symboliserer jul men også bliver brugt så ofte i tilbudskataloger. Og det samme med den gule, der både er farven på ledestjernen og gode tilbud. Der er nogle signalværdier i farverne, som kan inddrages i danskfagets billedanalyse", siger hun.

4.december: Brug matematikken til at lave personlige julekageforme 

Analysen har dannet grundlag for præstens prædiken i kirken ved adventsgudstjenesterne i december. Generelt har skolen og kirken et tæt samarbejde.

"Vi er en lille skole med en stærk forankring i lokalmiljøet. Derfor startede forløbet også med et oplæg af præsten i kirken. Her satte vi fokus på, at værket skulle ferniseres og bruges som vigtigt element i kirkens aktiviteter i december", fortæller læreren.

Fernisering med bobler

Og fernisereet blev billedet efter alle kunstens regler med sodavand af mærket Spirit (engelsk for ånd, red.).

"Det er den største motivationsfaktor overhovedet, at man laver noget, der skal bruges. Noget, der betyder noget i verden uden for skolen", mener Vicky Kjær Søndergaard Sørensen.

Powered by Labrador CMS