Blog
0   42

”Skal vi ikke bare spille kamp i dag?”

Abonner på nyt om Folkeskolens idrætsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er betydeligt længere mellem det evige spørgsmål, som rubrikken antyder, for mine elever er begyndt at forstå, at det gør de meget sjældent i vores timer. Idrætsfaget i udskolingen har, efter min mening, ændret form og indhold efter faget er blevet et prøvefag.

Foto: William Frankhouser/Flickr.com

 

I sidste weekend mødtes jeg med nogle gamle kollegaer, som før i tiden underviste i idrætsfaget i udskolingen: ”Idrætsfaget var (for bare fem år siden) et fag, hvor vi lærere og elever ikke var presset af et stramt pensum og et karakter-ræs”, udtalte én af de mandlige lærere.

Snakken og debatten om fagets kerne var yderst interessant. Faget har i mine øjne ikke været prioriteret højt nok på mange skoler.

Artiklen fortsætter under banneret

Det har taget os fire år at lære vores elever, at idrætsundervisningen ikke blot handler om at spille basket, fodbold eller håndbold – men nu er det begreber som progression, opbygning, timeouts og taktiske elementer, der er i fokus.

”Spiller eleverne ikke mere ganske almindelig kampe i den daglige idrætsundervisning”?, var et andet af de spørgsmål, som kom på bordet under samtalen.

Nej, mine elever spiller meget sjældent det færdige spil, for det er ikke det kompetencemålene lægger op til. Selvfølgelig berører de det engang i mellem, men langt fra en hel idrætstime – og på ingen måde uden stop, time-outs eller taktiske ændringer.

”Savner dine elever slet ikke det konkurrenceelement, der er i det færdige spil?”, var et tredje spørgsmål…

Jo, det er jeg ret sikker på, at de gør, men savnet er slet ikke så stort, som for bare to år siden. Jeg snakker med mine elever om konkurrenceelementet på et andet plan end blot gennem en kamp. 

For mig handler det om, at faget har ændret status, struktur og indhold. Eleven skal f.eks. have en viden om regler og taktiske muligheder i et boldspil – det opnår de ikke, hvis der ikke stoppes op og justeres på de respektive øvelser undervejs.

Så nej… ”Vi skal ikke bare spille i dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.134 andre er allerede tilmeldt