Anders Bondo Christensen langer hårdt ud efter KL. Han har svært ved at se, at kommunerne kan bevare ansvaret for folkeskolen, hvis ikke KL anerkender udfordringerne i skolen.

Bondo: KL har forregnet sig hvis de tror, de kan knække musketer-eden

I dag startede overenskomstforhandlingerne officielt med, at parterne udvekslede krav. "Jeg håber meget, at KL er sig sit ansvar bevidst", siger DLF-formand Anders Bondo Christensen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lønmodtagerorganisationerne på det kommunale område afleverede i dag deres overenskomstkrav til arbejdsgiverne i KL. Ifølge lønmodtagernes og lærernes formand, Anders Bondo Christensen, er der masser af  de genrelle overenskomskrav, der vil komme lærerne til gode.

I dag begynder forhandlingerne officielt: Her er de kommunalt ansattes krav 

"Der er mange temaer, som har stor betydning for Danmarks Lærerforenings medlemmer. Ligesom de andre organisationer er vi selvfølgelig optaget af, at vi får en lønudvikling, der modsvarer det, som der sker på det private arbejdsmarked. Vi skal have del i opsvinget, ligesom de andre har. Det vil være helt afgørende for os. Men der er mange andre elementer", siger Anders Bondo Christensen, der blandt andet nævner indsatsen for et bedre psykisk arbejdsmiljø og udfordringer med den senere tilbagetrækningsalder.

"Vi bliver nødt til sammen med de andre organisationer at finde ud af, hvordan vi i tide får bygget noget op, så kommende kolleger kan være på arbejdsmarkedet, når man politisk har besluttet at udskyde pensionsalderen", siger han.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og formanden for KL's Løn- og Personaleudvalg, Høje-Taastrups konservative borgmester Michael Ziegler har tidligere i dag meldt ud, at de ikke mener der kan blive tale om højere løn for de offentligt ansatte. De peger blandt andet på, at de offentligt ansatte er blevet lønførende overfor de privatansatte.

KL: Lave lønstigninger ved OK18, for 'løngabet' skal lukkes 

Men ifølge DLF-formanden er den udlægning rent "hokus pokus":

"Efter mange års lønefterslæb indhentede de kommunalt og regionalt ansatte i 2009 lønudviklingen i den private sektor, så vi i dag har en lønudvikling der faktisk følges ad. Udgangspunktet i 2008 er strategisk valgt af arbejdsgiverne for at få vist en lønudvikling, der passer ind i Finansministeriets udgiftspolitiske dagsorden om at finde besparelser i den offentlige sektor. Men det er usagligt og usandt - det var det i 2014, og det er det igen i 2017", siger Anders Bondo Christensen.

KL stikker hovedet i busken

Blandt KL's hovedkrav er blandt andet at der bliver gjort noget ved rekrutteringsudfordringen i den offentlige sektor. Michael Ziegler siger i en pressemeddelelse, at det først og fremmest gælder ældre- og sundhedsområdet. Men den køber Anders Bondo Christensen ikke:

"KL har en kæmpe udfordring med at skaffe kvalificerede lærere til den danske folkeskole. Det er først og fremmest arbejdsgivernes problem. Vi synes selvfølgelig også det er vigtigt og vi bidrager gerne. Men det er helt entydigt, at hvis kommunerne fortsat vil have ansvaret for folkeskolen, så skal de kunne løse opgaven. Det er fint at man gerne vil sikre, at der er social- og sundhedsassistenter. Dem mangler man. Men jeg skulle hilse og sige, at man også mangler lærere", siger han.

Fagbevægelsens topforhandlere: Musketer-eden om arbejdstid står ved magt 

Ser du det her udspil fra KL som et forsøg på at slå revner i den musketer-ed, fagbevægelsen har indgået?

"Det ved jeg ikke om jeg gør, men det er også ligegyldigt, for det tror jeg ikke kan lade sig gøre. Hvis KL tror det, så tror jeg, de har forregnet sig. Vi har en række fælles udfordringer, og den her musketer-ed blev lavet længe inden vi formulerede vores krav. Jeg tror det er ufatteligt vigtigt for alle i fagbevægelsen, at vi kommer tilbage på forhandlingssporet", siger Anders Bondo Christensen om den aftale, fagforenignerne på hele det offentlige område har indgået om slet ikke at forahndle ovrenskomst, før der er kommet realitetsforhandlinger om arbejdstiden for lærere og andre undervisergrupper.

Han anklager endvidere KL for ikke at adressere udfordringerne på folkeskoleområdet:

"Det er som om, at så snart det drejer sig om folkeskolen, så stikker man bare hovedet i busken, fordi der skete noget i 2013 og derfor skal vi ikke tale om det. Så lader de bare som om, at de åbenlyse udfordringer der er, ikke eksisterer. Jeg håber meget, at KL er sig sit ansvar bevidst. Ellers har jeg svært ved at se, at kommunerne kan blive ved med at have ansvaret for folkeskolen", siger han.