Debat
3   212

Haves: Nationale test.Ønskes: Sund fornuft

Muffedise, destillere, ræsonnere, skadefro, relief, kværulant, selektere, vandal, sporadisk, indikere, relevant, spontan, fælle, koncept, bivåne, markise, cyklus, statelig, purere, kalot, agitere, provins, kontrovers.

Hytte sit eget skind, tale for døve øren, få skovlen under, sætte én til vægs, tage bestik af noget, tage noget med et gran salt.

Artiklen fortsætter under banneret

De anførte ord og vendinger er fra den nationale test i dansk for 6. klasse, der skal vise elevernes faglige niveau og være et pædagogisk redskab for læreren.

Efter at have gennemført testen i sin 6. klasse var en kollega dybt frustreret på egne og sine elevers vegne: En sådan test kan ikke bruges til noget som helst. Dens indhold og udfald er alt for tilfældigt, dens niveau alt for højt.

Testen består af ord, som ikke indgår i elevernes aktive ordforråd. Fremmedord, som selv mange elever i 9. klasse vil have svært ved at forklare, og faste vendinger, hvis konkrete betydning kun få elever i 6. klasse er fortrolige med.

En sådan test giver mening, hvis der er tale om ord og vendinger, eleverne har arbejdet med i undervisningen, hvorefter læreren, i en test udarbejdet af ham selv, kontrollerer, om de har lært deres betydning. Som national test er den meningsløs.

Regeringens forbillede er Storbritannien. Men her besluttede man for halvandet år siden at stoppe de nationale test, da de efter 15 år ikke havde medført nogen forbedring af det faglige niveau. De konsulenter, der før kontrollerede, inspirerer nu de britiske lærere til bedre undervisning.

Storbritannien er blevet klogere. I Danmark er politisk prestige vigtigere end pædagogisk realitet. Man sælger en notorisk fuser som vidundermiddel. Og de fleste forældre køber den råt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ