Folkeskolens leder:

Facebook: Almindelig respekt er nok

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sidste uge mistede en medarbejder ved Venstres pressetjeneste sit job. Hun fik en fratrædelsesordning, efter at hun på sin Facebook-profil havde rakket ned på en servicemedarbejder på Christiansborg - som hun kaldte »fucked up psykisk syg«, og som angiveligt trættede hende med hele tiden at fortælle om sine problemer og være »så nedtursramt, at hun ikke engang forsøger at skjule det«.

Hendes chef forsvarede hende i første omgang, men måtte efter en mediestorm hu-hej-hurtigt sørge for, at hetzeren ikke længere er ansat af Venstre.

Historien har ført til, at der er gået panik i mange offentlige og private organisationer, som i disse dage febrilsk er i gang med at opstille retningslinjer for, hvordan medarbejderne gebærder sig på de sociale medier, så de ikke skaber problemer for deres arbejdsplads.

Fornuftigt nok at tage emnet op. Omkring to millioner danskere har en profil på Facebook.

Så sagen rejser nogle spørgsmål: Er man her privat eller offentlig? Optræder man som repræsentant for sin skole eller som privatperson?

Det første spørgsmål, som debatteres i medierne efter sagen med Venstres pressemedarbejder, er i virkeligheden ret absurd. Man kan ikke optræde som privatperson på et socialt medie, hvor venner og venners venner kan følge med. Det svarer til at stille sig ud på Rådhuspladsen og råbe og så regne med, at ingen fortæller det videre.

Skal alle skoler så til at have regler for lærernes liv på Facebook?

Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt.

At optræde på Facebook ligner nemlig noget, som mange lærere kender fra deres arbejdsliv. De bor ofte i samme område som elever og forældre. Både i Netto, på cafeen og i sportsklubben er lærere vant til at opføre sig, så de næste dag kan mødes med de samme elever og forældre uden at have sat deres tillid over styr.

Uanset hvad så bliver de færreste lærere forhåbentlig så ærketrætte af et »nedtursramt« medmenneske, at de får lyst til at »kvæle hende langsomt«. Det er et afskyeligt menneskesyn, der dukkede frem på Venstre-medarbejderens profil. Det kan man ikke lave retningslinjer imod. Det handler om medmenneskelighed. Uanset om man optræder som privat eller offentlig person, bør man vise ganske almindelig respekt for andre mennesker.

Hanne Birgitte Jørgensen, ansv. chefredaktør, hjo@dlf.org

Powered by Labrador CMS