DNA-strengene i piberensere snor sig i klasseværelset. Klik videre for mange flere billeder af DNA-strengene.

13. december: DNA-strenge i piberensere pynter juletræet

DNA-strenge snor sig rundt på juletræet på Sølystskolen i Silkeborg. Det er 9. klassernes værk produceret på skolens store jule-klippe-dag. Den var nemlig sammenfaldende med elevernes naturfagsdag, og det betød et par timers repetition i genetik.

Publiceret

FØLG MED I JULEKALENDEREN PÅ DE FAGLIGE NETVÆRK

Fra 1. december til juleaften sætter vi hver hverdagspot på, hvordan julen sniger sig ind i fagene.

Følg med i netværkenesjulekalender her på folkeskolen.dk - og del meget gernedine egne juleideer som et lærer tillærer-indlæg.

juletræet med DNA-guirlander

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionen på Sølystskolen er, at der er årlig jule-klippe-dag for alle klasser, og elevrådet serverer æbleskiver til arbejdet. Men da dagen i år faldt sammen med 9. klasse-elevernes fordybelsesdag i naturfag, syntes lærerne, at det var for meget at bruge en hel naturfagsdag på at klippe og klistre julepynt.

"Vi fandt på, at vi kunne bruge et par timer på hygge og repetition i genetik. Vi købte en stor kasse piberensere, og så gik eleverne i gang med at flette DNA-strenge. De fik nulret piberensere sammen i base-par og drejet strengene, så det blev nogle gode guirlander", siger naturfagslærer Mette Mellerup.

"Vi har tidligere været igennem hele genetik-delen, så det var fint at repetere. Ellers arbejder vi med ansvarlig forbrugerpolitik for tiden".

Blogger: Hvad sker der med alt julemaden i fordøjelsessystemet

Hun fortæller, at DNA-strengene faldt meget forskellige ud.

"Nogle af dem kom nærmest til at ligne en muteret mariehøne fra den anatolske højslette".

Men som pynt til juletræet fungerer de alle.

I en anden overbygningsklasse, der havde dansk på klippe-dagen, fik eleverne gruppevis en julesang. De skulle klippe ting ud - for eksempel alle navneord - og klistre dem op på vinduerne. Så nu kan man faktisk synge julesangen ved at "læse" sig frem, hvis man altså kender den pågældende julesang i forvejen.