Hvert år laver billedkunstlærer Hanne Bindslev Gregersens elever en nisse af ler op til jul. På den måde kan deres udvikling i faget ses på deres årlige nisse, forklarer hun. Her er det nisser fra 1. klasse - klik videre for at se nisser fra andre klassetrin...

7. december: Årlige lernisser viser elevernes udvikling i billedkunst

Hvert år laver lærer Hanne Bindslev Gregersen nisser i ler med sine elever op til jul. Rammen er altid den samme: Kun huen må males, og den skal være rød. På den måde får eleverne i løbet af årene en sjov samling nisser, som viser deres udvikling i faget.

Publiceret

FØLG MED I JULEKALENDEREN PÅ DE FAGLIGENETVÆRK

Fra 1. december til juleaften sætter vi hver hverdagspot på, hvordan julen sniger sig ind i fagene.

Følg med i netværkenesjulekalender her på folkeskolen.dk - og del meget gernedine egne juleideer som et lærertil lærer-indlæg.

Her er det nisser fra 2. klasse...
Og årets nisser fra 3. klasse, som venter på at blive brændt og malet.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I op mod tyve år har lærer Hanne Bindslev Gregersen fra Sct. Jørgens Skole i Roskilde haft den samme billedkunsttradition med eleverne op til jul: De skal lave en lernisse hver, som kun skal males med en rød nissehue.

"Det er en god øvelse, fordi nisserne bliver gode på alle klassetrin - selv de helt små elevers nisser bliver fine og søde, når huerne males røde, og de er klar til at komme med hjem. Samtidig kan de sammenligne nisserne år for år og se deres udvikling. Og så elsker børn at arbejde med ler", forklarer hun.

Lærer til lærer: Tryk på julen

I år startede hun i begyndelsen af november med de første elevers nisser, som skal stå til tørring i fire uger, før de brændes og får malet en rød nissehue med akrylmaling. Det er kun huerne, som males - selv om mange elever gerne ville male mere:

"Det bliver rigtig flot kun med huerne, og så kan eleverne også virkelig sammenligne deres nye nisser med dem, de har lavet tidligere. Så selv om børnene gerne vil male det hele, ender de med at se, at det bliver pænt bare med den røde hue".

Eleverne lærer om ler, keramik - og nisser

Hun bruger to lektioner på nisserne: én til at lave dem og én til at male dem. Men den sidste lektion er hurtigt overstået med den røde nissehue, så der har hun også altid noget andet julerelateret planlagt, forklarer hun, imens den første lektion er spækket med faglighed.

"Det er ikke kun rent juleri, for der er også et fagligt aspekt i det, hvor eleverne lærer at arbejde med ler. Første gang jeg har forløbet med en klasse, starter vi med at tale lidt om nissen historisk set - for eksempel hvordan man i gamle dage troede på husnisser, som ikke måtte blive sure, for så kunne de drille og ødelægge høsten", fortæller hun og fortsætter:

"Så viser jeg ælteteknikker, og hvordan eleverne skal trække leret ud til arme, næse og hue. Vi taler om ridseapparater og udhuleteknik - alt det tekniske. Også om hele processen med først at tørre og siden brændes i keramikovnen."

1. december: Elever overrasker skolen med kreativ juletradition

Og så går det ellers derudad for eleverne, som er meget selvhjulpne på en opgave som denne, fortæller hun - faktisk skal hun kun hjælpe lidt med at udhule og ridse navn i bunden for eleverne i de mindste klasser.

Sjovt at synliggøre elevernes kreative udvikling

I de mindste klasser får nisserne meget det samme look, men i årenes løb udvikler elevernes kreativitet og færdigheder sig, så nisserne får flere detaljer, forklarer Hanne Bindslev Gregersen.

"Eleverne udfordrer sig selv og opgaven mere med årene, så de for eksempel giver nisserne ben på og skal tage højde for tyngdekraften også. Det er en hel fri opgave, så mens nisserne i de mindste klasser oftest bare er små og buttede, kommer der stor forskel på detaljegraden i de større klasser."

Eleverne laver som udgangspunkt en nisse om året i alle de år, Hanne Bindslev Gregersen har dem i faget. Men nogle klasser når kun at lave eksempelvis tre nisser, fordi hun ikke har dem alle årene. I år underviser hun skolens tre 1. klasser, én 3. klasse og tre 6. klasser i billedkunst, men en ovnkrise har udfordret nissetraditionen - reparatøren er dog tilkaldt, så hun håber, det hele går op alligevel.

Blogindlæg: Juleværkstedet på godt og ondt

Når nisserne er færdige, bliver de udstillet i skolens udstillingsskabe, hvis der er plads, og ellers i en vindueskarm, fortæller hun. Heldigvis er forældrene søde til at give positive tilbagemeldinger på den årlige nisse - og flere af Hanne Bindslev Gregersens kolleger bruger også ideen i deres undervisning, så på Sct. Jørgens Skole i Roskilde er der i dén grad nisser på årsplanen.

Powered by Labrador CMS