Lærer til lærer
1   5

Tryk på julen

Papirklip af den fineste slags, med inspiration i H.C. Andersens eventyr.

På skolen, hvor jeg arbejder har vi fagdag i overbygningen d. 1. Dec. Indskolingen og mellemtrinnet julehygger, men da der i flere år, har været faldende lyst til at juleklippe i udskolingen, er dagen blevet erstattet af en fagdag, som deles mellem to lærere. Som dansklærer, havde jeg klassen over middag indtil kl. 15.

Jeg havde besluttet at fagdagen skulle smage lidt af jul, at vi skulle beskæftige os med H.C. Andersen, hans eventyr og papirklip, med et tvist, da jeg også er billedkunstlærer. Det lugter da lidt af jul!

Jeg startede med et Youtube-klip af Kim Larsens sang ”Papirklip” fra filmen ”Midt om natten”, hvor Erik Clausen, som den forsmåede bejler, sidder og udtrykker sig via papirklip. Derefter så vi på H.C. Andersens papirklip og snakkede om papirklip som visuel udtryksform, hvis umiddelbarhed kan have en helt specielt  enkelhed over sig. Vi så på symmetri og balance i klippene.

Eleverne startede med at læse højt for hinanden to og to, af en selvvalgt billedbog, med eventyr af H.C. Andersen. Opgaven gik ud på at øve sig i at oplæse med ”patos”, en svær kunst, men det gik fint, både med under- og overdrivelser.

Artiklen fortsætter under banneret

Derefter skulle eleverne lave papirklip, inspireret af det de havde læst. Det undrer mig til stadighed, hvor usikker mange af 7. Klasses eleverne er, når de skal visualisere noget. Hvorfor er risikovilligheden så lille? Spring ud i det – KLIP – og klippe det gjorde de.

Så gik turen til billedkunstlokalet, for nemheds skyld, selvom klasseværelset også kan bruges. Eleverne overførte deres papirklip til gulvunderlag, limede det, med limpistol, på et langt papirbanner, som var sat fast med tape på enden af et lang bord. Derefter blev tryksværten rullet på, selvfølgelig brugte vi rødt i dagens anledning. Forsigtigt løftede eleverne en papirbane hen over trykfladen og alle pressede, først forsigtigt og derefter kraftigere på papiret. Der kan laves flere tryk af ”trykpladen”. Vi lagde bogbindsplast på et langt banner og satte det op i klassen.  Derudover skar vi flere baner op i A3 og laminerede dem på almindelig vis. Så er julehyggen indtruffet i 7a.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.729 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.595 andre er allerede tilmeldt