Blog
0   4

Send eleverne til flygtningelejr i Jordan.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I forløbet ”Deadline Syrien” fra Red Barnet er dine elever journalister, der interviewer flygtninge i enten Jordan eller Danmark. Det er autentisk, det er rollespil og der er mulighed for indlevelse i stor stil.

I Deadline Syrien bestemmer du, hvordan historien om de syriske børn og unge skal fortælles. Hvad skal vinklen på din historie være, og hvem vil du tale med?

Du bestemmer også, hvor du vil tage hen – men husk på, at dine valg er afgørende for, hvilke kilder du kan nå at tale med. Rejser du til Jordan og besøger flygtningelejre, eller bliver du i Danmark for at tale med de børn og unge, der søger asyl her?

Sådan indledes elevdelen til forløbet, der bringer det interaktive skriveforløb helt tæt på eleverne og guider dem gennem forløbet. Undervejs er der mulighed for at indsamle kilder, som løbende kan gemmes, så de til en hver tid kan hentes frem og bruges i den dokumentar, baggrundsartikel eller reportage, som de i grupper af to- tre skal skrive efterfølgende. Arbejdsdelen lægger primært vægt på forforståelsen af flygtninges vilkår, og alle interviews er gennemført af professionelle journalister, hvad enten det drejer sig om flygtningene selv eller de FN- arbejdere, der hjælper dem.

Fra tankekort til talestrøm

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningen er tværfaglig og dækker mål i hhv. Samfundsfag og dansk, og så er det nærliggende at tænke projektarbejdet i også. Forløbet giver anledning til mange problemstillinger om flygtningepolitik, både nationalt og internationalt, nødhjælp, integration m.v.

Om man slutter af med en skreven artikel eller et mundtligt oplæg er valgfrit. Eleverne får serveret fremragende baggrundsstof for begge tilgange. Så er det op til læreren om det er skriftlighed eller mundtlighed, der skal dækkes. Endvidere lægger lærervejledningen op til, at nogle grupper vælger rejsen til Jordan og dækker flygtningekrisen lokalt, mens andre vælger at dække historien gennem et besøg i et dansk flygtningecenter.

Styrken ligger i diversiteten.

Opbygningen i forløbet medfører, at man som lærer bliver præsenteret for mange forskellige historier over samme tema. Heri ligger forløbets store styrke. I rollespilstanken ligger netop den force, at man selv udstikker vinklingen i historien.

Jeg har endnu til gode at prøve forløbet af på egne elever. Jeg fik kendskab til det gennem min søns skole. I de kommende indlæg ser jeg nærmere på andre forløb fra Red Barnet. Det ser ud til, at der er mere at komme efter.

Vejret lægger op til fordybelse bag skærmen eller bogen. Det regner derude.

Trailer til ”Deadline Syrien”:

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.582 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt