Sådan påvirker nedskæringerne os

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerstuderende:

Daniel Faber, Zahle, linjefag i natur/teknik og engelsk:

Hvad betyder de mange fyringer rundt om i landet for dig?

»Nedlæggelser af lærerstillinger og nedskæringer gør mig nervøs for min fremtid. Når der bliver færre lærere på skolen, vil man hellere have lærere med fire linjefag, og vi kan jo kun tage to linjefag på den nye læreruddannelse. Mit håb er at blive ansat på en skole, der vil efteruddanne mig i flere linjefag. Men nedskæringerne kan også føre til højere klassekvotienter, og det har vi ikke brug for«.

Lærer:

Annie Hedevang, Tjørnegårdskolen i Roskilde:

Hvad betyder de mange fyringer rundt om i landet for dig og skolen?

»De påvirker arbejdsmiljøet. Stemningen bliver dårlig. Kollegerne tænker: Hvad med mig? Mister jeg mit arbejde? Hvad kommer nedskæringerne ellers til at betyde? Hvad med it? Det virker allerede nedslidt nu. Og skolen er også nedslidt. Hvis der skal skæres mere ned, bliver det ikke rart. Færre penge plejer også at gå ud over speciallærerne, der har ekspertise i en lille gruppe elever. Så skal vi rumme dem inde i normalklassen, og det er synd både for dem og for de elever, der er skoleparate«.

Lærer:

Birthe Heideby, Tjørnegårdskolen i Roskilde:

Hvad betyder de mange fyringer rundt om i landet for dig og skolen?

»Presset på lærerjobbet er øget betydeligt de senere år, og jeg kan frygte, at den usikre situation vil få flere lærere til at blive langtidssygemeldt med stress«.

Skoleleder:

Annette Carlsson, Trekronerskolen i Roskilde:

Hvad betyder de mange fyringer rundt om i landet for dig og skolen?

»Der er ingen fyringer og nedskæringer lige nu i Roskilde Kommune, men generelt set betyder enhver form for fyringer og nedskæringer forringelser, uanset hvad politikerne siger. Det kan ikke undgås. Ofte vil det desværre gå ud over de svageste elever.

Det giver også et ringere arbejdsmiljø for lærerne. Det er en utryg situation. De får ikke den ro og det professionelle råderum, som de behøver for at kunne være engagerede og udviklende. Nedskæringer hænger i øvrigt heller ikke sammen med regeringens mål om, at Danmark skal i top fem i Pisa«.