Beskæftigelsesministeren afviser at svare på lockout-spørgsmål

Hvornår kontaktede ministeriet KL inden lockouten i 2013? Det vil nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ikke svare på.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er Enhedslistens undervisningsordfører Jakob Sølvhøj, der skriftligt har spurgt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, hvornår ministeriet første gang kontaktede KL i forbindelse med forløbet, der endte med lockout og lovindgreb i 2013.

Til det svarer Troels Lund Poulsen kortfattet, at han ikke var minister dengang og henviser til to svar, der blev givet til Folketinget i forbindelse med udarbejdelsen af Lov 409.

Her blev både daværende finansminister Bjarne Corydon og daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen stillet samme spørgsmål om, hvornår KL blev kontaktet af de to ministerier.

"Jeg vil ikke redegøre nærmere for regeringsprocessen i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget", lød svaret fra begge ministre dengang, og det er altså de svar, Troels Lund Poulsen henviser til.

Skipper og Frederiksen diskuterer lockoutbog i folketingssalen

På Jakob Sølvhøjs tre yderligere spørgsmål om, hvornår beskæftigelsesministeriet orienterede KL om, at regeringen henholdsvis overvejede, havde til hensigt og besluttede at lave lovindgrebet, henviser Troels Lund Poulsen til sit første svar.

Jakob Sølvhøj mener ikke, han har fået svar på sit spørgsmål.

"Spørgsmålet gik på, hvornår et ministerium tog kontakt til en ekstern organisation, og svaret henviser til, at man ikke vil redegøre for en intern regeringsproces. Det kunne da være interessant at få den redegørelse, men det var ikke det, jeg spurgte om", lyder det fra Enhedslistens uddannelsesordfører.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten

Ekspert: Ministeriet har ret til fortrolighed

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve svarer "ja og nej" til, om Jakob Sølvhøj har en sag.

"Ja, fordi KL jo ikke er intern i forhold til regeringsprocessen. Nej, fordi en regering har altid mulighed for at involvere aktører i forberedelsen under fortrolighed, som jo også sker på arbejdsmarkedet i øvrigt med faglige og erhvervsmæssige organisationer", siger han.

Bent Greve vurderer, at Troels Lund Poulsen inden for rammerne af den nuværende offentlighedslov har ret til at svare, som han gør.

"Men det er klart, at det ikke giver den bedste indsigt i, hvad der foregår".

Enhedslisten: Forstærker indtryk om urent trav

Jakob Sølvhøj mener, at svarene vidner om et politisk system, der lukker sig om sig selv.

"Den nuværende regering står åbenbart last og brast med den foregående om, at vi ikke må få indsigt i, hvordan det endte med et lovindgreb i en arbejdskonflikt, hvor den ene part i konflikten har været inddraget i lovarbejdet, mens den anden ikke har", siger han og tilføjer:

"Det forstærker indtrykket, som også kommer til udtryk i bogen Søren og Mette i benlås, nemlig at der har været urent trav".

Ziegler: Jeg havde skam mandat til forhandlingerne

Jakob Sølvhøj oplyser, at han har stillet spørgsmålene som optakt til et samråd, som Enhedslisten har indkaldt både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og undervisningsminister Merete Riisager til.

"Der vil vi følge op på sagen. Vi vil ikke stille os tilfredse med, at vi ikke kan få indsigt i processen", siger han.

Der er endnu ikke fastsat en dato for samråddet.