Skole og Forældre
0   11

Skole og Forældre: Respekter og orienter skolebestyrelserne

Omplacering af fire skoleledere i Esbjerg uden at hverken skoleudvalg eller skolebestyrelse blev inddraget noget af det, der optager og frustrerer foreningen Skole og Forældre før landsmødet i dag.

"Når en skolechef i Esbjerg omplacerer fire skoleledere og laver om på strukturen, er det slet ikke i orden at undlade at orientere skolebestyrelserne. Vi kæmper for mere respekt her - ellers bliver medlemmer af en skolebestyrelse reduceret til forældre, der møder op og har bagt en kage - og ellers ikke bliver orienteret".

Formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen fremhæver før foreningens landsmøde i Nyborg i dag en enkelt grel sag som lidt for typisk for mange skolebestyrelsesmedlemmers hverdag. Og det er sagen fra Esbjerg, hvor der blev handlet hen over hovederne på både skoleudvalgets og skolebestyrelsens medlemmer.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er jo lovfæstet, at skolebestyrelsen skal orienteres ved ansættelsen af en leder på en skole. Man bør også orientere, når der sker større forandringer og rokader. Den respekt skal man da vise, dem, der er valgt til skolebestyrelserne", siger Mette With Hagensen.

I den aktuelle sag har Skole og Forældre  været i forbindelse med Esbjerg Kommunes skoleforvaltning, og flere af bestyrelserne har sendt et bekymringsbrev til forvaltningen om den pludselige rokade af skolelederne.

Formanden og foreningen er derudover stærkt optaget af kommunalvalget lige nu og af diskussionen om folkeskoler kontra privatskoler, ligesom skoledagens længde er til debat.

Kommunalvalget

"Vi er selvfølgelig meget optaget af kommunalvalget. For os handler det om, at vi får valgt nogle politikere, som både synes at skolen er vigtig, men også vil samarbejde med skolebestyrelserne", siger Mette With Hagensen, der mener for mange skolebestyrelsesmedlemmer havner i en reduceret rolle som kagebagere til jule- og sommerfester.

"Og så skal de ellers helst blande sig uden om, hvad der sker. Og nogle gange kommer de ikke med til de lovpligtige høringer", siger Mette With Hagensen.

Noget, foreningen også har beskæftiget sig med i år, er den såkaldte flugt fra folkeskolen.

"Men der sker ikke en egentlig flugt fra folkeskolen til privatskolerne. Der er tale om en sivning, og det er typisk, der hvor skolerne nedlægges eller lægges sammen til store skoler, som jeg kalder koncernskoler, siger Mette With Hagensen.Hun er ikke bange for, at privatskolerne "tager over".

"Den undersøgelse, vi lavede for nylig om skolevalg, viser at det ikke er forældrene, der flygter fra folkeskolen, men folkeskolen, der flygter, når der nedlægges og sammenlægges skoler", siger Mette With Hagensen.

"Derfor vil vi arbejde på stærkt indflydelse i lokalsamfundet, for det er sådan, at når en folkeskole lukkes og der bliver langt til skolen, så kan forældrene lave en friskole, og så bestemmer de og ikke lokalpolitikerne, hvornår en skole skal lukkes".

Foreningen Skole og Forældre er også optaget af skoledagens længde. Mange forældre og børn mener stadig, at skoledagen er for lang.

Skoledagen kan ikke bare kortes

Følgeforskning til reformen viser, at godt 8 ud af 10 elever angiver at skoledagen er enten lidt for lang eller alt for lang?

"Det er bekymrende. Men jeg vil sige, at hver gang, man spørger skoleelever om dette svarer de, at skoledagen er for lang. Vi skal spørge ungerne om, hvorfor de synes skoledagen er for lang. Det dur jo for eksempel ikke, at børn skal sidde en halv time og vente på hjælp fra en voksen", siger Mette With Hagensen.

Hun synes det er i orden at korte skoledagen, når det giver mening.

"Vi oplever pressede og stressede børn, men ikke kun på grund af skoledagens længde. Det er også i forhold til de opgaver, de skal løse. Og så oplever vi, at nogle børn alligevel skal have lektier med hjem og sidde og lave en times lektier - det har aldrig været meningen med reformen", siger Mette With Hagensen.

Over 200 skolebestyrelselsmedlemmer deltager i landsmødet i Nyborg fredag og lørdag, hvor også vinderen af DM i Skoleudvikling skal findes.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ