Midtjyske elever vil have mere idræt

9. klasse fra Them kan ikke genkende undersøgelsen om, at hver tiende af dem pjækker fra idræt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Hvis elever og lærer laver et program sammen, som gælder for en måned ad gangen, så kan det være, at flere lader være med at pjække fra idrætstimerne'.

Sådan lyder et godt råd til landets idrætslærere fra en elev i 9.a på Frisholm Skole i Them syd for Silkeborg. Flertallet af hans klassekammerater er enige i, at elever skal have større indflydelse på, hvad der skal ske i timerne, hvis det skal være sjovt at have idræt.

Det fremgår af de læserbreve, som klasselærer Birthe Nielsen bad eleverne skrive på baggrund af den undersøgelse, der viser, at hver tiende elev i 9. klasse aldrig eller kun sjældent deltager i idrætstimerne (omtalt i Folkeskolen nummer 34). Brevene har hun sendt til Folkeskolen med bemærkningen om, at 'sådan kan bladet også bruges'.

'Vi arbejder i forvejen med debatstof i dansk og samfundsfag, for eleverne er gode til at diskutere. Men de synes selv, at de er dårlige til at skrive, så jeg ville gerne give dem oplevelse af, at de godt kan give deres mening til kende, når et emne handler om dem selv', siger Birthe Nielsen.

Eleverne har svært ved at genkende sig selv i undersøgelsen, for de er vilde med idræt, hvilket fremgår af læserbrevene. For eksempel fremhæver to drenge, at i idræt skal de ikke sidde stille på deres pladser.

'Vi vil gerne have mere idræt i skolen, for så kan vi bedre komme til at lave de mere sjove ting som rappelling, dykning og faldskærmsudspring', erklærer de og tilføjer, at det 'kun er dem ovre fra djævleøen, altså københavnere, der ikke dyrker sport'. Den omtalte undersøgelse er netop foretaget blandt elever i Københavns Amt.

To andre drenge mener nu, at pigerne er for dovne.

'De dyrker alt for lidt sport og arbejder alt for lidt. Det seneste eksempel er, at vi skal i retten og se en retssag, men de mindre kloge piger kan ikke cykle ind til Silkeborg. Der er cirka ti kilometer', lyder det i deres harmdirrende læserbrev.

Pigerne er naturligvis ikke enige i den udlægning.

'Vi har læst en artikel, hvor der står, at pigerne melder fra i alle idrætstimerne. Det er ikke tilfældet i vores klasse. Vi mener, I burde skaffe os flere timer', skriver en pige og roser sin lærer for at lave en sjov og varieret undervisning, der blandt meget andet byder på baseball, amerikansk fodbold og ballet.

'Det kan godt ske, at det er kedeligt andre steder, men så se at få gjort noget ved det, for det er sundt at røre sig', proklamerer hun.

stan