Natur/teknologi
0   4

Kryptering som digital dannelse

En 6.-klasse arbejdede med en gammel, tysk enigma-maskine fra 2. verdenskrig og skulle kryptere deres navne og lære at passe på deres data, som en del af Engineering Day i dag. Læreren Johnny Bremer Christensen går ind for i digital dannelse allerede i 1. og 2. klasse.

En gammel, irret krypteringsmaskine fra 2. verdenskrig var omdrejningspunktet, da 6. klasse fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole i dag arbejdede med at lære at sende krypterede beskeder på kommunikationsmuseet Enigma på Østerbro i København.

Der blev både morset og arbejdet med binære tal, da eleverne skulle prøve at kryptere deres navne. Krypteringsmaskinen fra 1945 er fundet på bunden af Flensborg Fjord, hvor den formentlig er dumpet i havet af tyskerne i forbindelse med krigens afslutning, og eleverne hørte om, hvordan mennesket siden romertiden har brugt kryptering. 

Lærer Johnny Bremer Christensen havde valgt at tage sin klasse med til denne Engineering Day i kryptering på kommunikationsmuseet.

Det hel startede med, at en underviser i rollen som officer meddelte, at 2. Verdenskrig var brudt ud, og at eleverne skulle kommunikere med amerikanerne ved at morse og bruge koder. Desuden fik eleverne udleveret koordinater til nogle steder, hvor der ville falde bomber, og det udløste en del aktivitet.

Artiklen fortsætter under banneret


"Eleverne synes, det er spændende, og de får en forståelse for, hvor vigtigt det er at beskytte sine data. Jeg arbejder selv med det på min skole, og på et tidspunkt har jeg undervist i 1. og 2. klasse om databeskyttelse, men det synes nogle af mine kolleger var lige tidligt nok", siger Johnny Bremer Christensen.

Han er positiv over for, at skolerne nu skal arbejde med teknologiforståelse.

"Jeg underviser selv i kodning, og det ser jeg som en del af digital dannelse. Jeg synes, det er meget vigtigt, at eleverne får forståelse for at beskytte deres data", siger Johnny Bremer Christensen.

 

Engineering day

Engineering Day er en del af Engineering i skolen, som er et samarbejde mellem Engineer the future, Naturvidenskabernes Hus, Astra og VIA University College, finansieret af Villum Fonden, Industriens Fond, Lundbeckfonden og A.P. Møller Fonden. Omkring 400 lærere har bedt om at få tilsendt engineering-opgaver og lærervejledninger. Engineering Day løber fra den 6. til den 10. november. For de fleste foregår det lokalt på skolen, hvor eleverne kan arbejde med en af to engineering-opgaver, som er skabt til mellemtrinnet og udskolingen. Det tager cirka tre timer at afholde Engineering Day.

"For eksempel tager man afsæt i, hvad der sker der, når eleverne søger på nettet, hvordan deres søgning bliver tracket. De er vigtigt at vide, når de lever halvdelen af deres liv på nettet, siger Johnny Bremer Christensen. 

 

Eleverne levede sig ind i rollen som kommunikationsteknologiske pionérer ved at skulle bygge deres eget kommunikationsredskab og sende krypterede beskeder ved hjælp af såkaldte Little Bits, der er små farvestrålende elektroniske komponenter.

Et par af eleverne gav dog udtryk for, at det var kedeligt, når der var ventetid.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.448 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.840 andre er allerede tilmeldt