Elever fra Hedensted fremviser deres produkt for finansminister Kristian Jensen

1325 folkeskoleelever samarbejder med østjyske virksomheder

50 virksomheder i fire østjyske kommuner har i denne uge samarbejdet med 6.- og 7. klasseelever om at løse praktiske opgaver om alt fra skoletoiletter til skolemad.

Publiceret
Eleverne fremviser modeller af attraktive skoletoiletter
Virksomheden Pressalit giver faglig sparring til konstruktionen af fullsize skoletoiletter

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra dette skoleår er det blevet gjort lovpligtigt for folkeskoler at samarbejde med erhvervslivet i den del af folkeskolereformen, der kaldes Åben Skole.

I Hedensted Kommune har man i fem år haft succes med konceptet Hop In, hvor elever fra 6. og 7. klasse i en uge samarbejder med lokale virksomheder om at løse en konkret, praktisk opgave, og i år er Skanderborg, Syddjurs og Odder Kommune kommet med i projektet.

I Odder har eleverne arbejdet med skolemad, i Hedensted med et fysisk produkt, der skal modvirke mobning og ensomhed i skolen, mens eleverne i  Skanderborg og Syddjurs har bygget modeller af attraktive skoletoiletter.

Forløbet inddrager også erhvervsskoler, forældre og efteruddannelse af lærere og sluttes af med en konkurrence mellem elevernes projekter.

Alle fire kommuner er med i erhvervssamarbejdet Business Region Aarhus, og det er et formuleret mål med projektet at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

"Vi ved, at der skal en langsigtet indsats til for at løse manglen på faglært arbejdskraft. Og den indsats starter allerede i grundskolen," siger Kirsten Terkilsen, borgmester i Hedensted Kommune og medlem af Business Region Aarhus' politiske styregruppe.

Det kommunale mål er, at 30 procent af alle unge vælger en erhvervsuddannelse, mens regeringen for nylig slækkede en smule på den nationale målsætning om 25 procent i 2020.

Nu skal skoler også inddrage virksomheder i 'åben skole' 

Fra ispinde og piberensere til rigtigt værktøj

I Skanderborg kører Hop In-projektet i næste uge, og her ser projektleder i Ungdommens Uddannelsesvejledning Michael Møller frem til at lade eleverne prøve de tekniske fag af i praksis.

"Det er både en mulighed for os som UU-vejleder for at møde eleverne i en anden ramme end vi er vant til, men det er i særdeleshed en mulighed for eleverne for helt konkret at få fingrene i praksis", siger han.

Eleverne i Skanderborg skal bygge modeller i fuld størrelse af skoletoiletter, og denne uge er gået med fokusgruppeinterviews, kvantitative undersøgelser og virksomhedsbesøg hos den lokale virksomhed Pressalit, der efter forløbet skal være med til at kåre det bedste projekt.

"Vi sætter benhårdt fokus på erhvervsuddannelserne ved at eleverne både skal male, lægge klinker og trække strøm  i deres toiletmodeller i samarbejde med erhvervsskolerne. Det er meget vigtigt for os at komme væk fra ispinde og piberensere og lade eleverne prøve tingene af i virkeligheden", siger Michael Møller og tilføjer, at eleverne også i samarbejde med handelsskolen og mediegrafikeruddannelsen skal arbejde med design og markedsføring af produktet.

"Det vigtigste for os er at give eleverne mulighed for at træffe et kvalificeret uddannelsesvalg på baggrund af reelle, egne praksiserfaringer. Det bør kunne bidrage positivt til tilgangen til erhvervsuddannelserne".