Anmeldelse Skønlitteratur
0   8

Valget er svært, men "Valget" er god

En flot og aktuel young adult-roman – flere af den slags!

Valget

Fakta


Titel
Valget

Forfatter
Sarah Engell

Pris
199,95

Sider
352

Forlag
Carlsen

Forlaget Carlsen har netop lanceret CarlsenPuls for young adult-litteratur og første udgivelse er Sarah Engells stærke og vedkommende roman "Valget". Hovedpersonen, den 17-årige Xenia – hun bliver 18, mens handlingen udspiller sig – går i 3.g og er godt på vej til at blive en af frontfigurerne for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den berømte forskel i verden, som hun så brændende ønsker at gøre. Hun er forhenværende Miss Teen Danmark, hun er velformuleret og har masser af gode intentioner. Hendes forældre er meget bevidste, gode forbilleder, arbejder for Læger uden Grænser og støtter og inspirerer Xenia i hendes politiske engagement.

Artiklen fortsætter under banneret

Xenia bliver valgt til formand for Etisk Partis ungdomsafdeling, og partiet lader forstå, at man har større planer med hende, hvis hun klarer sit nye job godt: Hun skal være sit partis spidskandidat i København til det nært forestående folketingsvalg.

Det er imidlertid ikke helt nemt at være frontfigur, hun oplever et vist pres fra en af folketingsgruppens spindoktorer, Alexander, der ikke er helt tilfreds med, at Xenia ikke bruger den tale, han har skrevet til hende ved et arrangement i zoologisk have. Det er svært at være sig selv, når man hele tiden bliver koreograferet.

Men en dag møder Xenia i Røde Kors' Tryghedszonen på Hovedbanegården i København, hvor hun jævnligt giver en hånd med, en lille pige, Lilas, der er flygtet alene til Danmark fra Syrien. Xenia bliver nu sat i sit livs sværeste dilemma, og selv om det er ulovligt, får hun bragt Lilas, der er syg og totalt udmattet efter den lange rejse, til sit hjem. Det viser sig hurtigt, at det er helt umuligt at vælge både succes og samvittighed, men Xenia kan ikke gå på kompromis med sin samvittighed. Situationen spidser til, og hun må finde sig i stærk kritik fra Etisk Parti, fra sine venner, hun får hadefulde sms'er, ja, ligefrem dødstrusler fra en gruppe, der kalder sig ”Thors Soldater”, men hun går all in. Det kan ikke være anderledes.

På et tidspunkt er hun ret alene i sin kamp for at gøre det, som hun føler er det rigtige, og til sidst må hun træffe et vigtigt valg. Og det gør hun! Det store og gode spørgsmål er unægteligt: Hvor meget ville du, kære læser, ofre for at hjælpe en fremmed?

Det er synd at fortælle, hvordan romanen slutter, men "Valget" er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man som menneske bliver konfronteret med et nærmest umuligt valg.

Sarah Engell har læst mere end godt på lektien, demonstrerer stor viden om politik og politiske processer, og samtidig formår hun at gøre "Valget" til en sand thriller. Xenia er smukt tegnet, og det er velgørende at mærke den rene idealistiske stemme i hovedpersonen.

Læremiddelforfatter Trine May har udarbejdet et gratis undervisningsforløb til romanen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.596 andre er allerede tilmeldt