Blog
0   4

På den gale side af plankeværket- En kilde til det onde?

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Artikel om en ung, dansk pige bliver til utraditionel kilde om Anden Verdenskrig og suspendering af moralsk dømmekraft.

Dette indlæg skal ses i direkte forlængelse af artiklen fra Historielærernes Dag her på siden og centerleder for Historielab, Peter Yding Brunbechs relevante pointe om, at historielærerne ikke behøver at have dårlig samvittighed over, at vi ikke kan nå at fortælle hele historien. Jeg ville gerne have hørt det oplæg!

Jeg vil tillade mig at henlede læserens opmærksomhed på en artikel, som jeg faldt over for nogle år siden. 

Da Ebba valgte side og glemte det

Kort fortalt handler artiklen om forfatter og filosof Peter Tudvads arbejde med bogen "Sygeplerske i Det Tredje Rige- En danskers historie" fra 2009. 

Artiklen fortsætter under banneret

Her beskriver Tudvad, hvordan den dengang 16- årige Ebba Mørkeberg meldte sig under Hitlers faner i Kassel i 1943, hvor hun behandlede tyske soldater på et feltlazaret. Hun kom fra en glødende nazistisk familie i Tarm.

Problemet er bare, at Ebba efter krigen, hvor hun blev interneret af russerne og voldtaget, glemte sit nationalsocialistiske engagement, og først fortalte sin historie, da hun mange år efter tilfældigt mødte Peter Tudvad i Berlin.

Det metafysiske mysterium

Artiklen giver et billede af en dansk piges særprægede historie. Den rejser spørgsmålet, om der findes et metafysisk onde i mennesker, og om naivitet legitimt kan suspendere moralsk dømmekraft. Peter Tudvad finder ikke, hvad han tager for givet. Interessante spørgsmål i mentalitetshistorisk kontekst. Både i folkeskolen og i gymnasiet.

Ydermere passer Ebba ikke ind i historien om de mennesker, der efter krigen blev stemplet som landsforrædere. Hun er så at sige ikke ond nok. Artiklen er et eksempel på, hvordan vi ikke, med Peter Lyhne Brunbechs ord, ejer historien. Det stereotype billede bliver kraftigt udfordret og det samme gør vores kollektive forestillinger. Læseren får et bud på, hvorfor nogle mennesker i fortiden valgte, som de gjorde.

I et nutidigt perspektiv kunne artiklen anvendes i både historisk samt samfunds- og religionsfaglig tilgang, da den kunne indgå i en problematik om, hvorfor nogle mennesker vælger det, der i gængs forstand betragtes som ondt. For eksempel at rejse til Syrien og tilslutte sig IS. Er man notorisk ond, når man træffer et sådant valg?

Her er ikke tale om et forsøg på revisionisme, men der stilles både tværfaglige og filosofiske spørgsmål til fortid og nutid, om valget mellem godt og ondt, og Ebba Mørkeberg og Peter Tudvad gør historien levende og nærværende. Den debat, der fulgte i kølvandet på bogen understreger dog, at historien til stadighed kan være kilde til skænderier og mere eller mindre lødige diskussioner.

God fornøjelse. 

www.kristeligt-dagblad.dk/historie/på-den-gale-side-af-plankeværket

www.folkeskolen.dk/618233/historiker-til-historielaerere-drop-den-daarlige-samvittighed


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.647 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.288 andre er allerede tilmeldt