Brug opsigelsesfasen til at skaffe et nyt job

Lærernes arbejdsmarked rummer gode muligheder for at finde et nyt job efter en fyringsrunde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er du blandt de lærere, der får en fyreseddel, fordi kommunen har valgt at spare på folkeskolen, gælder det først og fremmest om at snakke forholdene igennem med tillidsrepræsentant, kolleger og familie og at tage del i den lokale indsats, der gøres for at afhjælpe situationen.

Når den fase er overstået, kan du begynde at overveje, hvordan du kommer videre på arbejdsmarkedet.

>>En opsigelse er en alvorligt sag, som der skal være tid til at gennemleve. Når det er overstået, gælder det om at gøre sig klar til at komme videre på arbejdsmarkedet<<, siger Rune Thorup.

Han er vicesekretariatschef i Lærernes a-kasse og har et positivt budskab, til dem, der kommer ud i en afskedigelsesrunde.

>>Der opstår hele tiden nye lærerjob, og i løbet af blot et halvt år kan beskæftigelsessituationen forandre sig drastisk. Derfor er der god grund til at holde sig orienteret om jobmuligheder og til ikke at lade sig slå ud, fordi arbejdsmarkedet umiddelbart ser ud til at fryse til<<, siger han.

Et tip: Er du blevet fyret, er det værd at have fokus på din fremtidige arbejdsplads.

>>Brug opsigelsesperioden til at gøre dig parat til et jobskifte. Det kan godt være, at der er brug for din indsats helt frem til du stopper, men finder du et andet job, hvor du skal tiltræde hurtigt, er der ingen grund til at sige fra, fordi din nuværende skole kommer til at savne arbejdskraft<<, siger Rune Thorup.

Lærernes a-kasse er parat til at hjælpe i opsigelsesperioden. Det kan være med de to vigtige opgaver: At afklare kvalifikationer og fremtidsønsker, og at forbedre ansøgninger og cv.

Lærere har forskellige forudsætninger for og ønsker til et nyt job. Det er derfor individuelt, hvad der skal til for at blive bedst muligt klædt på til en ansøgningsfase.

>>Vi kan ikke tilbyde efteruddannelse eller andet, der kan gøre det nemmere at få et job, men vi kender arbejdsgiverne og ved, hvor jobbene er, og vi kan yde karrierevejledning. Vi kan også vejlede i, hvordan man tegner det rigtige billede af sig selv i ansøgning og cv<<, siger Rune Thorup.

En opsigelsesperiode skal bruges til at afsøge jobmarkedet og finde ud af, hvor der skal sættes ind for at få det bedst mulige nye job.

Det handler om at afklare muligheder inden for et attraktivt geografisk område, om at holde øje med job, der dukker op og om at sende uopfordrede ansøgninger.

>>Uanset om man er ledig eller står for at blive ledig, er det rigtig godt at knytte kontakter til arbejdsgivere, som kan få brug for nye medarbejdere. Det gør man ved at sende uopfordrede ansøgninger og ved at ringe og snakke med skoleledere og måske besøge skoler<<, siger vicesekretariatschefen.