Debat

Sammen er vi stærkest

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fagbevægelsen har altid spillet en væsentlig rolle i forhold til udviklingen af vores solidariske velfærdssamfund. Det skal vi også gøre i fremtiden. Men de velfærds- og demokratimodeller, som vi hidtil har hyldet, er under stærkt pres. Derfor skal vi rykke endnu tættere sammen i fagbevægelsen. Både af hensyn til vores medlemmer og af hensyn til samfundsudviklingen.

Vores demokratiske samfundsmodel indebærer blandt meget andet, at når lønmodtagere rammes af sygdom, så har de en berettiget forventning om, at vores velfærdsinstitutioner sørger for, at de tilbydes tilstrækkelig hjælp til at komme på fode igen. Der er også en naturlig forventning om, at man kan få erstatning, når man kommer til skade på arbejdet. Desværre bliver det stadig mere åbenbart, at den nødvendige hjælp og erstatning for arbejdsskader ikke længere kan betragtes som fundamentalt.

Når vores medlemmer bliver syge, så ser vi desværre i stigende omfang, hvordan sagsbehandlingen er styret af rigide regler, hvor faglighed, lægevurderinger og sund fornuft mange steder er sat ud af kraft. Sygemeldte har pligt til at være aktivt sygemeldte og i årevis stå til rådighed for jobcentrenes mere eller mindre relevante tilbud. Hertil kommer, at der på trods af den politiske ambition fra Christiansborg om, at flere arbejdsskader skal kunne anerkendes, er vi nu der, hvor kun cirka 50 procent de facto anerkendes.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi må fastholde retten til at være syg, og vi må fastholde, at der er en grænse for, hvor meget vores medlemmer skal presses, når de rammes af sygdom.

Det er afgørende for fremtidens demokratiske velfærdssamfund, at vi får stoppet forringelserne og afprofessionaliseringen af velfærdsordningerne i Danmark. Men Danmarks Lærerforening kan ikke gøre det alene. Derfor samarbejder vi allerede med andre faglige organisationer om at styrke velfærden i Danmark. Samtidig fortsætter vi helhjertet arbejdet med at skabe en ny stærk hovedorganisation i Danmark, som kan være en stærk aktør i udviklingen af fremtidens demokratiske velfærdssamfund. Det vil i høj grad også forbedre vores muligheder for at påvirke vilkårene for de af vores medlemmer, der rammes af sygdom.