Debat
0   11

Respekten for lærerne skal tilbage

Oplever du også, at der ikke sættes lid til lærernes arbejde?

Respekten, prestigen og autoriteten i lærergerningen er fordums tid. Menneskerne, der er med til at forme vore efterkommere - mine og dine børn - behandles uværdigt. Nogle forældre skælder ud, elever bander og er ikke lydhøre. Kommunen strammer det økonomiske greb, staten kontrollerer og tæller timer.

Da jeg kom til Danmark for 18 år siden, mødte jeg lærerne ærbødigt: Jeg rejste mig for mine lærere, lavede mine lektier og gav sågar min klasselærer (Gitte Loftager) gaver. Ikke noget overdådigt, men det jeg kunne formå som 9-10-årig.. Det var sådan jeg havde lært, at en autoritet skulle behandles: Med respekt og anerkendelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Men det holdt hurtigt op. Jeg blev ydmyget af mine klassekammerater. De fortalte mig, at man var sej, hvis man var kæk, ulydig og ikke lavede lektier. Mine forældre havde tydeligvis lært mig andet. Når børn i dag møder uforberedt til timerne, kaster med ting efter lærerne, råber og svarer lærerne igen, hvem har så ansvaret? Forældrene har et ansvar omkring børnenes disciplin og respekt i skolen.

Indsatsområder

  1. Lærerne bør udvise eleverne tillid, viden og dialog. Vær i klassen før timen går i gang og vis dem, at du er lederen.
  2. Eleverne bør være velforberedte, udvise respekt og disciplin.
  3. Forældrene bør indgå i dialog med lærerne.
  4. Skolelederen bør sørge for et godt og roligt arbejdsmiljø, forventningsafstemning og udbyde kurser til lærerne (videreuddannelse).
  5. Kommunen skal søge om fritagelse fra Folkeskolereformen og udvise lærerne respekt og tillid til, at de selv kan tælle deres timer til undervisning, forberedelse mm. Folkeskolereformen har medført flere undervisningstimer, lange skoledage og nedsat forberedelsestid.

Folkeskolen kommer på prøve, når samfundet kræver: Undervisning, opdragelse, oplevelse og resultater. Kontrolapparatet måler kvantitet og glemmer kvaliteten i undervisningen for både underviseren og den underviste.

Stop timertælleriet! Lad lærerne være lærere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ