Blog
0   5

Vend 1800- tallet på vrangen

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

DR har produceret en række fremragende udsendelser om 1800- tallet, der med fordel kan anvendes både i dansk og historie.

I programmerne ”1800- tallet på vrangen” og ”Store tanker- trange tider” belyses 1800- tallet fra mere nuancerede vinkler, end man kan finde i diverse undervisningsmidler. Analoge såvel som digitale. Ikke så mærkværdigt kunne man indvende, for DR har naturligvis muligheder for at sammensætte deres udsendelser på baggrund af et omfattende kildearkiv, men netop dette skaber nogle anderledes og ganske interessante perspektiver på 1800- tallet.

Det krakelerede glansbillede

Selvfølgelig hører vi om de skelsættende historiske begivenheder begyndende med Slaget på Reden i 1801 og sluttende med Det Moderne Gennembrud. På få år går Danmark fra at være en væsentlig magtfaktor i Nordeuropa til at blive reduceret til politisk kastebold efter det knusende nederlag i 1864.

Vi hører også om nogle af tidens store tendenser og de kunstnere, filosoffer og politikere, som hver på sin vis satte præg på århundredet, men det mest opsigtsvækkende er, når man går bag facaden på vore alle sammens Guldalder og beskriver en virkelighed, der ligger meget langt fra nationalromantik og Biedermeier. 

Artiklen fortsætter under banneret

Det er her historien bliver gribende. Når vi får lov at se på det København, som Kierkegaard, Grundtvig, Andersen m. fl. rent faktisk gik rundt i. Vi ser, hvorfor Guldalderen i høj grad var et københavnerfænomen, der var iscenesat af en relativ lille kreds af mennesker, der samlede sig om sig selv og deres forestillinger om kunstens rolle. En rolle der for alvor ændres op gennem århundredet.

1800- tallet vendes virkelig på vrangen, dog ude at tale kunsten og kunstnerne ned. De bliver blot sat i en bredere kontekst. Filmene bliver brugbare kilder til periodearbejde i dansk og historie. Flere af tidens store kunstværker får et par ord med på vejen, mens andre udelukkes. Det er historiens grundpræmis. Man kan ikke fortælle alt. Heller ikke i et blogindlæg.

Se selv at par udsendelser og tag det med i din undervisning, hvis du finder det brugbart.

Håber, I har haft en god efterårsferie derude.

www.dr.dk/tv/se/18-tallet-pa-vrangen/1800-tallet-pa-vrangen-3/18-tallet-pa-vrangen-1-8

www.dr.dk/tv/se/18-tallet-pa-vrangen/1800-tallet-pa-vrangen-3/18-tallet-pa-vrangen-2-8

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.650 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.440 andre er allerede tilmeldt