Anmeldelse Geografi
0   18

Om børns rettigheder, sundhed og trivsel

Børns rettigheder eksemplificeres gennem dette materiale om levevilkår i Myanmar og giver samtidig elever på mellemtrinnet en første indføring i den aktuelle etniske udrensning i landet.

Sofie finder guld i Myanmar

Fakta


Titel
Sofie finder guld i Myanmar

Sider
54


Gratis

Forlag
Unicef

”Sofie finder guld i Myanmar – det gyldne land” består af en elevbog, en film, en lærervejledning, hjemmeside og en app om at skaffe rent drikkevand. Sofie, der er kendt fra DR Ultra, har for Unicef rejst rundt i den vestlige del af landet for at researche til indholdet, der med hovedvægt på Børnekonventionen og børns rettigheder kommer omkring levevilkår i et af verdens fattigste lande.

Artiklen fortsætter under banneret

Elevhæftet, illustreret med kort, faktabokse og fotos, giver et positivt billede af børn i Myanmar og deres livsbetingelser, samtidig med at den mangeårige konflikt mellem de talrige befolkningsgrupper anskueliggøres gennem et besøg i en flygtningelejr for internt fordrevne muslimer. Der er også præsentationer af to danske børn og deres umiddelbare forhold til rettigheder, hvilket sætter tankerne i gang og giver gode identifikationsmuligheder.

Filmen følger nogle af børnene fra elevhæftet. På sofieimyanmar.dk er der adgang til et fyldigt og funktionelt billedarkiv, råmaterialet til filmen, en række elevopgaver med fyldestgørende vejledninger til brug af digitale redskaber fra SkoleTube, elevhæftet som bladrebog med tekstoplæsning og en kort lærervejledning med blandt andet baggrundsviden om landet. Elevhæftet kan også rekvireres i analog version uden omkostninger via hjemmesiden.

De lettilgængelige tekster henvender sig til læseren som ligemand. Fotos i både elevhæfte og billedarkiv er vedkommende og af høj kvalitet, men mangler desværre billedtekster, som kan gøre det lettere for eleverne nøjere at aflæse indholdet. Et kort over Myanmar medtager nabolandene og de fleste stednavne nævnt i materialet. Dog peger en pil fejlagtigt på, at den besøgte provins, Rakine, ligger midt ude i Bengalske Bugt.

Unicefs egen rolle og aktivitet i både Myanmar og andre lande omtales og fremhæves mange steder i materialet, men da målgruppen næppe endnu har stor erfaring med NGO-arbejde, bør dette efter min mening suppleres med informationer om andre organisationers arbejde i både Myanmar og andre lande for at give eleverne en grundlæggende indføring i andre organisationers arbejde.

Flygtningekatastrofen i Myanmar gør dette materiales tema aktuelt at inddrage på de mellemste klassetrin. Mere end en halv million blandt landets etniske minoriteter er siden august tvunget på flugt til nabolandet Bangladesh.

”Sofie finder guld i Myanmar” kan inddrages i mange sammenhænge og er oplagt til at skubbe på kompetenceområdet ”Sundhed og trivsel” i det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Af tidsmæssige årsager sættes forløbet nok bedst i spil i et fagsamarbejde med for eksempel dansk og natur/teknologi – eller det kan anvendes i et projektforløb eller en temauge.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.449 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.358 andre er allerede tilmeldt