Blog
0   5

Sang på EMU

Abonner på nyt om Sang i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sangens Hus står bag nyt materiale på EMU. Om sang - selvfølgelig. I den anledning har jeg interviewet mine egne kolleger, som har udviklet materialet, og som brænder for at fortælle om, hvorfor det er så vigtigt at vi opfatter sang som et håndværk der kan læres, fremfor at se det som en gave, man enten har eller ikke har. PS: Der er også et gratis kursus med i pakken.

Nyt inspirationsmateriale til indskoling og mellemtrin

Udviklingen af børns stemmer er en del af folkeskolens fælles mål for musikfaget. Derfor har Sangens Hus udviklet et undervisningsmateriale bestående af 13 små inspirationsfilm med sangøvelser, specielt tilrettelagt for børn. Materialet er netop udkommet og ligger nu klar på EMU. Det er henvendt til lærere og pædagoger, som underviser i musik i grundskolen i 0.-6. klasse.

Materialet griber sangen meget konkret an. Ud fra den holdning, at sangteknik er et håndværk som kan læres, har Sangens Hus’ valgt at fokusere på gode redskaber og give inspiration til, hvordan man kan bruge dem. Hver film har et emne som ’Smidig stemme’, ’Sang med dynamik’ eller ’Nodelære for de små’, og er ledsaget af en beskrivelse af sangaktivitet og læringsmål.

”Næsten alle børn kan lide at synge, og filmene giver nogle konkrete delelementer, som man kan tage fat i, som både vil få sangen til at lyde bedre og gøre den sjovere og mere interessant at deltage i,” siger Heidi Kudahl, som har været med til at udvikle materialet. Hun lægger vægt på at målrettet arbejde kan gøre en stor forskel, også når det gælder sang:

Artiklen fortsætter under banneret

”Sangglæde er skønt og supervigtigt, men ind imellem kan det godt blive lidt ukonkret, hvis det alene er sangglæden, der er motoren. Børn er sultne efter at lære nyt, og der er vores erfaring, at det bestemt ikke ødelægger deres sangglæde, hvis man arbejder med detaljerne undervejs. Når det handler om sang, kan enkle greb flytte overraskende meget. Vi har set gang på gang, hvordan det får motivationen til at stige, når det begynder at lyde bedre”.

Også Laura Flensted-Jensen, som har været projektleder på filmene, oplever som sangkonsulent i Sangens Hus et stort behov for netop konkrete redskaber: ”Sang er ikke et talent, man enten har eller ikke har. Sang er et fag, og med de rigtige værktøjer kan alle blive bedre til at synge”, siger hun – ”og så bliver det endnu mere tilfredsstillende, og sangglæden vokser endnu mere”.

Hele stemmen

Undervisningsmaterialet på EMU kan bruges som inspiration til, hvordan man med en legende og eksperimenterende tilgang kan arbejde endnu mere varieret med udviklingen af børns stemmer i skolen.

”Mange børn har tendens til kun at synge i taleleje, og vi synes det er vigtigt at give børn adgang til hele deres stemme, med både højde, dybde, lys og mørke, og at de bliver bevidste om alle de udtryksmuligheder de har både i sang og tale,” siger Laura Flensted-Jensen, og fortsætter:

”Ved f.eks at arbejde med følelser i stemmen, udvikler vi os ikke blot som sangere, men også som mennesker. Når vi oplever at man man komme i kontakt med følelserne igennem sang, og på den måde undersøge dem i en klart defineret ramme, får vi adgang til et rum hvor det er trygt at udforske forskellige facetter af menneskelivet.”

Frie film og gratis kursus

Fælles for filmene på EMU er, at sangaktiviteterne vises i praksis med en gruppe børn. Nogle af filmene giver i indledningen en forklaring på, hvorfor netop denne øvelse er god til arbejdet med børns stemmer, og hvad man som underviser skal være opmærksom på.

Øvelserne i filmene er enkle at gå til og udviklet på baggrund af mange års erfaring med sang og børns stemmer. Sangens Hus har valgt at filmene skal ligge på EMU, fordi materialet dér er frit tilgængeligt. Ønsket er først og fremmest, at det bliver brugt og når ud til så mange som muligt.

Sangens Hus tilbyder også musiklærere og lærerstuderende i hele landet et gratis kursus, hvor de kan afprøve øvelserne fra det nye materiale på egen krop. Tilbuddet består i, at en sangkonsulent fra Sangens Hus kommer ud og giver et seks timers kursus lokalt.

For yderligere oplysninger om kursus kontakt projektleder Laura Flensted-Jensen på mail: laura@sangenshus.dk

Produktionen

Det faglige indhold i filmene er udviklet af Dorte Bille, som er faglig leder ved Den Jyske Sangskole samt korchef for MidtVest Pigekorene og Heidi Kudahl, projektkoordinator i Sangens Hus og uddannet sanger og musikpædagog fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Film og tilhørende materiale er produceret af Sangens Hus for Undervisningsministeriet til brug på EMU, Danmarks Læringsportal, drevet af Undervisningsministeriet.

Både filmene og kurserne er finansieret af Undervisningsministeriet.

Her ligger materialet på EMU 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
685 andre er allerede tilmeldt