Blog
0   1

Konference i Kreativitet og Dannelse.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det kreative skolenetværk. Konference september 2017.

For præcis en uge side, kørte jeg mod København. Det er ikke så tit det sker i hverdagen, men jeg havde en rigtig god grund: konference med overskriften: Kreativitet og Dannelse.

Det kreative skolenetværk

Konferencen var aarrangeret af Det kreative skolenetværk, med oplæg fra professor Lene Tanggaard, filosofiske, praktiske og diskuterende workshops, og afsluttende panelsnak mellem Tanggaard og Camilla Mehlsen, forfatter til bogen “teknologiens testpiloter” om digital dannelse.

Det kreative skolenetværk er skabt af en række ildsjæle, der ønsker at ændre måden vi tænker uddannelse på. Skolenetværkets manifest er:

Artiklen fortsætter under banneret

VIDEN, VÆRDIER og VOVEMOD

Manifest for Det Kreative Skolenetværk (Version 1.0)

1. Vi forstår kreativitet som processer for individer eller grupper, der fører til nye ideer, tanker, handlinger eller initiativer, som har værdi for den enkelte eller for små og store fællesskaber. 2. Vi ser ikke modsætninger mellem høj grad af kreativitet og høj grad af faglighed og færdigheder,  idet vi betragter det som hinandens forudsætninger. 3. Vi tror på at kreativitet er en afgørende faktor for trivsel, bæredygtig udvikling og imødegåelse af problemer og udfordringer for den enkelte, for fællesskaber og i samfundet. 4. I skole og (ud-)dannelsesprocesser vil vi arbejde for at optimere betingelser for udvikling af kreative processer og tanker.

Konferencen løb af stablen på det nye Campus Carlsberg, som, forøvrigt, er en helt igennem overraskende flot bygning.

Konferencen

Konferencen blev præsenteret af Det Kreative Skolenetværk, der havde inviteret Lene Tanggaard til at styre dagens aktiviteter. Et udvalg af workshopholdere startede, inden oplæg fra Tanggaard selv, med pitching af egen passion, inden Tanggaards selv præsenterede os hendes sammentænkning af begreberne Kreativitet og Dannelse.

Kort opsummeret:

At dannes, er at blive til i forhold til noget andet end sig selv. Det kreative sætter spor i os, og bliver i sig selv en ny horisont for dannelsesprocessen.

At blive til som menneske er en kreativ proces: Vores livs manuskript er ikke færdigskrevet – vi skriver på det hver dag.

Vi kan alle forestille os, hvad der sker, hvis ikke de kreative processer er til stede i undervisningen. Det understreges med citatet her:

Lidenskaben i forbindelse med at lære og at undervise, glæden ved at blive

opslugt af en spændende historie, ærefrygten og spændingen ved at være

med i et stort drama eller producere noget original kunst, det opslugende

arbejde med at studere livet i en dam og sætte sig ind i naturens vidundere,

tiden til at blive trøstet over tabet af et venskab – alt sammen noget, der gør

livet i klasseværelset så fortryllende, og som børn vil huske resten af deres liv,

alt dette er mange steder blevet overtrumfet af presset for bedre

testresultater, af en besættelse af numeriske præstationsdata og en

snæversynet koncentration om at mase de basale færdigheder igennem uden

hensyn til omkostningerne (Hargreaves & Fullan, 2016, p. 35)

 

WORKSHOPS

Efterfulgt af Lene Tanggaards ord, var en række kreative workshops, som gav alle deltagerne inspiration til undervisningen.

  • Filosofisk samtale i klasserummet med Lærke Groth og Dorete Kallesøe
  • Fra tegning til idéudvikling med Nina Fejerskov & Anne Karin Duus.
  • Kreativitet, angst og opsætsighed med Jakob Ørsted.
  • Upfind.dk: På knivsæggen mellem kaos og orden med Karsten Juncher.
  • Den Grønne Friskole – bæredygtig læring i praksis med Nadia Raphael Rathje og Karen McLean
  • Prototyping og design med 3D print med Kjartan og Bjarke Annesen fra vidvinkel.net.
  • Rundvisning på Carlsberg.

Jeg deltog i Kjartan og Bjarkes workshop om 3D printing. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er et meget analogt menneske. Jeg er vild med gode gamle ting og håndværk. Og der skal meget til, for at jeg hopper på en ny bølge. Jeg har derfor ikke en 3D printer stående i kælderen, som støvopsamler.

Kjartan og Bjarke gjorde et rigtig godt job i at præsentere arbejdet med printeren for os. Der var fuld gennemgang af brugervenlig webside for selv analog mennesker som jeg selv. Gode beskrivelser af forskellige printere og filament, og gode idéer til undervisningen. Det hele skete gennem opgaven at designe en krog, der kunne holde til mest mulig belastning. Krogen blev til sidst printet. -min gruppes krog kunne holde til over 50 kg.. 

Efter endt workshop, er jeg fuld af iver og lyst til at fremskaffe en 3D printer til undervisningen Stor ros til underviserne!

Også stor ros til ildsjælene bag Det Kreative Skolenetværk. Det frivillige arbejder i gør, betyder alverden. Konferencen bevidner herom.

Jeg kommer stærkt tilbage til næste år. -med et par kolleger under armen.  

Ses vi?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.264 andre er allerede tilmeldt