Blog
0   5

Foruddannelse

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I en Nest klasse er lærerne foruddannede.

I Nest programmet skal man foruddannes. Ideelt set et år før man bliver lærer i en Nest klasse, skal man øve sig i at omsætte menneskesynet i Nest programmet til konkret pædagogisk praksis med fokus på etablering af inkluderende læringsmiljøer.

Nest programmet er bygget op af fire tæt sammenflettede niveauer også kaldet ’Nøddeskallen’. Den levede og oplevede virkelighed i en Nest klasse baserer sig på et menneskesyn, et børnesyn og nogle filosofiske fundamenter, ud fra hvilke der italesættes og designes systemstrukturer, samarbejdsstrukturer og klasserumsstrategier.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er sådan set ikke noget nyt eller ikke allerede kendt i den pædagogiske praksis, der finder sted i en Nest klasse. Det nye eller anderledes er den sammenhængskraft, den systematik og ikke mindst den vedholdenhed med hvilken pædagogikken omsættes og udleves. I en Nest klasse skal og må de professionelle være det, de siger. De skal være rollemodeller og eksemplariske.

I de fire Nest klasser på modelskolen Katrinebjergskolen i Aarhus, det eneste sted i Danmark og Europa, hvor der er etableret Nest klasser på baggrund af den amerikanske Nest Model, er de professionelle ’foruddannede’. De har et år før de helt konkret står med ansvaret i en Nest klasse været igennem et uddannelsesforløb med fokus på viden om autisme og de kerneudfordringer, der knytter sig hertil, viden om social læring, nedbrydning af information og metoden ’selv-snak’ og ikke mindst viden om co-teaching.

I en Nest klasse er der børn med og uden autisme. Der undervises ud fra værdien: ’Alle børn er mere ens end forskellige’ og ’Hvis børn ikke lærer på den måde, vi underviser dem på, må vi undervise dem på en måde, så de lærer.’ Ansvaret for læringen er således entydig: Det ligger hos den professionelle. Det kan lyde enkelt, men er det ikke nødvendigvis. Og for at kunne og turde omsætte denne værdi, er det helt afgørende med ’foruddannelse’, forstået som længerevarende kompetenceudviklingsforløb, hvor lærerne får viden og på baggrund heraf træner et specifikt fokus på eget virke som afsæt for nytænkning af allerede eksisterende pædagogisk praksis.

I en Nest klasse er lærerne foruddannede ligesom de løbende nuuddannes og efteruddannes.

Se mere på aarhus.dk/nest


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.506 andre er allerede tilmeldt